Туреччина пропонувала вивезти українських військових з Маріуполя — Джемілєв
Категорія
Україна
Дата публікації

Туреччина пропонувала вивезти українських військових з Маріуполя — Джемілєв

Туреччина пропонувала вивезти українських військових з Маріуполя — Джемілєв
Джерело:  online.ua

Один з лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв розповів, що Туреччина пропонувала врятувати захисників Маріуполя з заводу «Азовсталь».

Джерело: Укрінформ з посиланням на брифінг Мустафи Джемілєва

Туреччина пропонувала забрати захисників Азовсталі

Джемілєв розповів, що наприкінці квітня було отримано відеозвернення командира 36-го батальйону Сергія Волинського, який перебуває на меткомбінаті «Азовсталь», адресоване президентові Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану. Цей текст відразу переклали турецькою мовою і відправили Ердогану. Через його радника того ж дня воно потрапило і до президента, і до його заступника.

Наступного дня це звернення транслювалося турецькими телеканалами і було опубліковане у провідних газетах Туреччини. Потім було ще подібне звернення від лікаря, яке також було опубліковано.

Тиждень тому, 4 травня, сюди прилетів радник Ердогана, його речник Ібрагім Калин. І він говорив про те, що вони роблять для звільнення наших героїв-маріупольців. Ердоган двічі розмовляв з Путіним. Крім того, сам Ібрагім Калин розмовляв з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Він йому сказав: "У нас у порту в Стамбулі стоїть корабель місткістю дві тисячі осіб. В будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх (захисників - ред.) з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. Вони проїдуть до Бердянська в супроводі турецьких спостерігачів, і ми, турецька сторона, зобов'язуємося, що до закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки, тобто до закінчення війни вони не воюватимуть, - сказав Джемілєв.

Джемілєв сказав, що Шойгу погодився випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то вони повинні здатися.

За словами Джемілєва, Калин на це відповів: «Послухайте, жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались. Ми вам пропонуємо, як турецька сторона-посередник, обмін: ваших військовополонених, а їх більше тисячі... на «азовців».

Але результатів це не дало.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?