Twitter забанив акаунт Протасевича, відкритий після арешту й тортур
Категорія
Світ
Дата публікації

Twitter забанив акаунт Протасевича, відкритий після арешту й тортур

Twitter забанив акаунт Протасевича, відкритий після арешту й тортур
Джерело:  online.ua

Адміністрація Twitter ухвалила рішення про блокування акаунту білоруського опозиціонера Романа Протасевича - той був відкритий нібито самим журналістом, який наразі знаходиться під арештом Режиму Олександра Лукашенка.

Джерело: Twitter

За оприлюдненими наразі даними, акаунт Протасевича порушував правила користування соціальною мережею. Блокування профілів, як сталося у цьому випадку - поширена практика адміністрації через систематичні порушення.

Арешт Протасевича на борту лайнера

Лайнер Ryanair з опозиційним журналістом, співзасновником NEXTA, прямував з Афін до Вільнюса та не мав планів на посадку на території Білорусі. Екіпаж фактично змусили до цього, коли той знаходився вже неподалік від литовського кордону.

Вже після приземлення правоохоронці точково ідентифікували Протасевича з його дівчиною серед пасажирів та заарештували їх. Літак повернувся в небо лише 7 годин після, а бомбу так і не знайшли.

Доля Протасевича в Білорусі

Перш за все опозиціонера змушували до кількох публічних виступів, перший з яких - запис на камеру із заявою про своє поточне становище. Тоді журналісти й інші користувачі звернули увагу на різні ознаки нібито побиття на обличчі заарештованого - на світлинах перед затриманням на його обличчі взагалі не було жодних слідів.

Пізніше Протасевич дав “інтерв’ю” білоруському телебаченню, яке також стало резонансним. Білоруський опозиціонер стверджував, що почувається "чудово" і говорить не під тиском. Окрім того, він декілька разів повторив, що співпрацює зі слідством.

Протасевич також "визнав свою провину" в організації масових протестів проти влади Білорусі в 2020 році. Він додав, що, мовляв, розчарувався у білоруських опозиціонерах, і більше не хоче бути в політиці.

Засновник опозиційного каналу NEXTA зазначив, що чимало разів критикував білоруського диктатора, однак пізніше начебто усвідомив, що той чинить правильно, і тепер він "безперечно поважає" Лукашенка.

У червні Протасевич брав участь у публічних заходах силовиків режиму, де знову звернувся до всіх, хто цікавиться інцидентом, а також до власних батьків зі словами про те, що в нього все чудово. Він передбачувано не уточнив, чому вважає чудовим свій арешт, кримінальні справи проти себе й дівчини, а також ймовірні тортури в СІЗО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?