У Білому домі не хочуть передавати Україні далекобійні ракети ATACMS — WP
Категорія
Політика
Дата публікації

У Білому домі не хочуть передавати Україні далекобійні ракети ATACMS — WP

У Білому домі не хочуть передавати Україні далекобійні ракети ATACMS — WP
Джерело:  online.ua

У Білому домі не хочуть давати згоду на передачу Україні далекобійних ракет ATACMS. У Пентагоні заявляють про недостатні запаси цих ракет на озброєнні американських військових.

Джерело: The  Washington Post

Що відомо про перспективи отримання ракет ATACMS від США 

За інформацією журналістів видання із посиланням на заяви американських політиків, політична лінія Білого дому стосовно передачі Україні далекобійних ракет ATACMS не змінилась.

Протягом останніх кількох місяців це питання навіть не обговорювалось серйозно.

У Пентагоні вважають, що Київ має інші, нагальніші потреби, ніж ATACMS.

Також Вашингтон побоюється, що відправка в Україну достатньої кількості зброї, яка дозволить змінити ситуацію на полі бою, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів.

Зокрема, американські високопосадовці заявляють, що військові армії США тримають на складах фіксовану кількість ракет ATACMS і планують замінити їх ракетами Precision Strike нового покоління з більшою дальністю під назвою Prism.

Очікується, що вони надійдуть на озброєння до кінця цього року.

Компанія Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни.

Україна заявила, що ATACMS з дальністю дії 305 км необхідні для знищення російських командних пунктів і логістичних зон далеко за лінією фронту.

ATACMS дозволить українським силам вразити найдальші від нинішніх ліній фронту райони окупованого Росією Криму, включаючи Керченський міст і російську військово-морську базу в Севастополі.

Журналісти видання зазначають, що Україна попросила у США сотні ракет. Київ звернувся до своїх прихильників у Конгресі, а американські законодавці все голосніше вимагають від адміністрації Байдена схвалити передачу ракет.

Минулого місяця комітет Палати представників з питань збройних сил включив кошти для відправки ATACMS в Україну в свій проект оборонного бюджету, а Комітет Палати представників у закордонних справах прийняв двопартійну резолюцію, що закликає Сполучені Штати "негайно" надати ракети.

Немає причин давати Україні рівно стільки, щоб стекти кров'ю, але недостатньо, щоб перемогти. Якщо ми збираємося допомогти їм, або йдіть ва-банк, або забирайтеся, - заявив глава комітету від Республіканської партії Майкл МакКол.

На початку цього місяця сенатори Джеймс Е. Ріш (Айдахо) і Роджер Вікер (Міссісіпі), високопоставлені республіканці в сенатських комітетах з міжнародних відносин і у справах збройних сил відповідно, приєдналися до МакКола в заяві про те, що передача ATACMS разом із касетними боєприпасами і літаками F-16 має "критичне значення" для успіху України.

Чому у Білому домі відмовляють Україні у передачі ракет ATACMS

З минулого року адміністрація Байдена називала кілька причин утримуватися. Спочатку відмова була заснована на побоюваннях, що Україна може запустити ракети великої дальності по території Росії, що призведе до ескалації конфлікту в конфронтацію між США і Росією. Москва публічно заявила, що навіть поставка зброї переступить червону межу.

Якими б не були погрози Москви, ці побоювання, здається, вщухли. Адміністрація Байдена заявила, що задоволена публічними заявами та письмовими обіцянками Києва не використовувати зброю, що поставляється США, для нападу на росіян за кордоном. Хоча офіційні особи в приватному порядку визнають, що були деякі порушення, Україна в основному виконала ці обіцянки.

На думку адміністрації, ATACMS не тільки змінить правила гри в Україні, але й "обмежить використання HIMARS або GMLRS", заявив представник Міністерства оборони США. HIMARS здатний стріляти шістьма снарядами одночасно на відстані майже 80 км. ATACMS також запускаються з HIMARS, але лише по одному.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?