У Білорусі помилували опозиційного журналіста Романа Протасевича
Категорія
Світ
Дата публікації

У Білорусі помилували опозиційного журналіста Романа Протасевича

У Білорусі помилували опозиційного журналіста Романа Протасевича
Джерело:  online.ua

У Білорусі помилували опозиційного журналіста, одного із засновників Телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. Раніше його засудили до 8 років колонії.

Джерело: Белта

Протасевича помилували у Білорусі

Протасеич сам повідомив про помилування.

Буквально щойно я підписав усі відповідні документи про те, що я помилуваний. Це, звичайно, просто прекрасна новина, - цитує його Белта.

Нагадаємо, що на початку травня Мінський облсуд виніс журналісту вирок за «змову для захоплення влади».

Протасевич був єдиним фігурантом справи, якого судили очно. Іншив засновникам Nexta Степану Путілу та колишній редакторці Яні Рудиці суд виніс вирок у 20 та 19 років колонії.

Режим Лукашенка заявив, що троє журналістів з 2020 року «виконуючи загальний план змови з метою захоплення державної влади в Білорусі неконституційним шляхом», публікували в Телеграм-каналі Nexta та «Білорусь головного мозку» «інформаційні матеріали, які мають деструктивні цілі».

Також їх звинуватили нібито в у закликах «протестно налаштованих громадян здійснювати акти тероризму».

Що відомо про затримання Протасевича

У травні 2021 в Мінську Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу затримали у Мінську, посадивши у столиці літак Ryanair Афіни – Вільнюс, у кому перебувала пара.

Після затримання Протасевич пішов на співпрацю з режимом та заявив, що розкаюється в опозиційній діяльності.

У травні 2022 року Сапегу у Білорусі засудили до 6 років суваорого режиму за нібито розпалювання ненависті. Вона визнала вину та свідчила проти своїх колег, проте помилування не отримала. Наразі розглядається її екстрадиція до РФ.

Протасевичу оголосили звинувачення за 11 статтями Кримінального кодексу Білорусі. Серед них були організація масових заворушень, створення та керівництво екстремістським формуванням, дискредитація Республіки Білорусь тощо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?