У Білорусі вчителя засудили до 1,5 років колонії за показ на уроці відео з критикою Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

У Білорусі вчителя засудили до 1,5 років колонії за показ на уроці відео з критикою Лукашенка

У Білорусі вчителя засудили до 1,5 років колонії за показ на уроці відео з критикою Лукашенка
Джерело:  online.ua

1,5 років колонії суворого режиму отримав вчитель історії в Білорусі за те, що показав на уроці дітям відеоролик, в якому критикувався режим Лукашенка. Інцидент трапився в місті Сморгонь, пише Правозахисний центр “Весна”.

Джерело: Правозахисний центр “Весна”.

46-річний вчитель історії з 20-літнім педагогічним стажем Андрій Петровський продемонстрував на уроці 11-класникам відеоролик “Конституція пішла в простицію!”. В ньому, зокрема, самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка назвали “кривавим диктатором”.

Справу щодо вчителя відкрили через сина місцевого чиновника. Хлопець зняв на смартфон, як педагог показує "екстремістське відео", після чого переслав відео в "сімейний чат".

Вчителя звільнили зі школи. Суддя засудила Петровського до 1,5 років колонії суворого режиму. В обвинувальному акті педагоду зазначено, що в відеоролику міститься неправдива інформація, яка ганьбить Олександра Лукашенка. Петровського затримали буквально в залі суду відразу після оголошення вироку.

“25 серпня Сморгонський районний суд виніс рішення у кримінальній справі за ч. 1 ст. 367 КК (наклеп на президента) щодо 46-річного колишнього вчителя історії та суспільствознавства місцевої гімназії Андрія Петровського. Його звинуватили в тому, що він показав відеоролик учням 11-го класу на уроці суспільствознавства у березні цього року з логотипом, визнаним у Білорусі екстремістським. Згідно з обвинувальним актом, відео "містить заздалегідь неправдиву інформацію, яка ганьбить президента". Суддя Людмила Міхневич засудила колишнього вчителя до півтора років колонії суворого режиму. До такого покарання закликав прокурор Андрій Клишевич. Колишній вчитель не визнав себе винним ні під час слідства, ні під час судового розгляду”, - йдеться у повідомленні “Весни”.

Переслідування опозиції в Білорусі

Нагадаємо, 14 липня цього року в Білорусі затримали главу Правозахисного центру “Весна” Олеся Бєляцького і ще більше десяти осіб. Раніше в правозахисників проходили обшуки в рамках порушеної в березні кримінальної справи за статтею про "організацію та фінансування групових дій, грубо порушують громадський порядок".

Раніше білоруські силовики провели обшуки у кількох журналістів видань "Брестська газета", "Наша Нива","Віртуальний Брест".

У травні також було заблоковано незалежний білоруський сайт Tut.by.

Всі ці видання і центр "Весна" висвітлювали акції протесту проти Лукашенка, які почалися в країні після президентських виборів у серпні 2020 року.

Читайте також:

  • Білорусь фактично заборонила ввезення в країну українського пива, шоколадок і туалетного паперу.

  • Лукашенко зізнався у бажанні контролювати Білорусь після зміни влади.

  • Лукашенко зізнався, що без роздумів пустить у Білорусь російські війська.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?