У Британії знайшли рекордний двометровий череп динозавра — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У Британії знайшли рекордний двометровий череп динозавра — фото

пліозавр
Джерело:  BBC

У Великій Британії у скелях узбережжя у графстві Дорсет знайшли череп величезного пліозавра - морської рептилії, що жила близько 150 млн років тому.

У Британії знайшли череп пліозавра

BBC пише, що скам’янілість лютої морської рептилії довжиною 2 метри є одним із найповніших екземплярів такого типу, коли-небудь виявлених.

Вона дає нову інформацію про цього стародавнього хижака. Місцевий палеонтолог Стів Етчес вважає, що більше ніде немає екземпляра, який би відповідав цьому.

Це одна з найкращих скам’янілостей, над якими я коли-небудь працював. Що робить її унікальною, так це те, що вона повна. Нижня щелепа та верхній череп з’єднані разом, як це було б у житті. У всьому світі навряд чи знайдено будь-який екземпляр із таким рівнем деталізації, — розповів він BBC News.

Знайдений череп пліозавра довший за зріст більшості людей, що дає уявлення про те, наскільки велика ця істота була загалом.

Динозавр мав 130 зубів, довгих і гострих, як бритва. Вони могли вбити одним укусом.

Тильна сторона кожного зуба ребриста. Це допомогло б звірові проткнути тіло жертви, а потім швидко завдати другої атаки.

Пліозавр мав довжину 10-12 метрів, чотири потужні кінцівки, схожі на ласти, які рухалися на високій швидкості, і був найвищим хижаком в океані.

Тварина була б настільки масивною, що я вважаю, що вона могла б ефективно полювати на все, що виявилося в її просторі. Я не сумніваюся, що він був щось на зразок підводного тиранозавра, — каже доктор Андре Роу з Брістольського університету.

Пліозавр харчувався іншими динозаврами, такими як плезіозавр та дельфіноподібний іхтіозавр, а викопні свідчення показують, що він навіть ласував іншими пліозаврами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?