У Чорнобильській зоні знайшли незвичайне озеро — видовищні фото
Категорія
Україна
Дата публікації

У Чорнобильській зоні знайшли незвичайне озеро — видовищні фото

У Чорнобильській зоні знайшли незвичайне озеро — видовищні фото
Джерело:  online.ua

У Чорнобильському заповіднику випадково виявили незвичайне озеро, яке має майже ідеальну форму і нагадує людське око. Його назвали "Око Полісся".

Джерело: Facebook Чорнобильського заповідника

Виявили дивне озеро під час обльоту не досліджених раніше ділянок Чорнобильської зони відчуження, які постраждали після пожеж в минулому році. Увагу експертів водойма привернула своєю правильною формою. Як виявилося, раніше це був штучний ставок, розташований біля поліського села Жовтневе. Багато років тому він мав форму неправильної трапеції, і в нього входили та виходили всі місцеві канали.

 Фото: facebook.com/zapovidnyk2018

"Після відселення людей водні об'єкти не зникли, перейшли в інший стан рівноваги. Коли зняли регуляцію, рівень води впав і форма водного дзеркала стала більш правильною", - пояснили в заповіднику.

Фото: facebook.com/zapovidnyk2018

Річки і водойми в Чорнобильській зоні

На території Чорнобильського заповідника протікає 8 річок: Прип'ять, Уж, Сахан, Ілля, Брагинка, Несвіч, Вересня, Грезля. Найбільшим об'єктом за площею водного басейну і довжиною є права притока Дніпра - річка Прип'ять, яка впадає в Київське водосховище.

Деякі річки були перекриті після аварії на ЧАЕС в 1986 році спеціальними фільтраційними дамбами з метою зменшення винесення радіації в Прип'ять, через що не берегли свій природний стан. Але перед дамбами місцями утворилися різні за площею водного дзеркала водойми, які відіграють важливу роль у відтворенні біологічного різноманіття України і Європи в цілому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?