У Держдепі США назвали терактом замах на прем’єр-міністра Іраку
Категорія
Світ
Дата публікації

У Держдепі США назвали терактом замах на прем’єр-міністра Іраку

У Держдепі США назвали терактом замах на прем’єр-міністра Іраку
Джерело:  online.ua

Безпілотник, заряджений вибухівкою, націлився на резиденцію прем'єр-міністра Іраку Мустафи Аль-Казимі в Багдаді рано-вранці в результаті інциденту, який іракські військові відомства називають замахом. Казимі не постраждав. Атака, внаслідок якої було поранено кількох співробітників служби особистої охорони Казимі, відбулася після того, як протести в іракській столиці щодо результатів загальних виборів минулого місяця переросли в насильницькі.

Джерело: Reuters

У Державному департаменті США засуджують замах на прем'єр-міністра Іраку Мустафу Аль-Казимі і одночасно називають інцидент із використанням дрона очевидним актом тероризму. Таку заяву зробив речник Держдепартаменту Нед Прайс.

“Ми слідкуємо за повідомленнями про напад із безпілотником на резиденцію прем'єр-міністра Іраку Казими. Ми рішуче засуджуємо цей терористичний акт та підтримуємо тісний контакт із іракськими силами безпеки. Наша відданість нашим іракським партнерам непохитна”, - йдеться у повідомленні Прайса у Twitter.

Представник головнокомандувача збройних сил Іраку заявив, що після атаки безпілотника ситуація з безпекою всередині зеленої зони Багдада, в якій знаходяться урядові будівлі та іноземні посольства, була стабільною.

На фотографіях, опублікованих державним інформаційним агентством INA, видно пошкодження деяких частин резиденції прем'єр-міністра та пошкоджений позашляховик, припаркований у гаражі.

Сили безпеки витягли останки невеликого спорядженого вибухівкою безпілотника, який використовувався під час нападу, для розслідування, повідомив співробітник служби безпеки, поінформований про атаку.

«Поки що передчасно говорити, хто організував атаку, – заявив співробітник служби безпеки на умовах анонімності, оскільки він не був уповноважений коментувати деталі безпеки. – Ми перевіряємо звіти розвідки та чекаємо на перші результати розслідування, які вкажуть на злочинців».

 Підтримувані Іраном ополченці виступають проти результатів виборів 10 жовтня

Групи, які очолюють протести проти результатів голосування 10 жовтня, є добре озброєними ополченцями, яких підтримує Іран, вони втратили більшу частину своєї парламентської влади на виборах. Вони заявили про порушення при голосуванні та підрахунку голосів.

Жодна з груп одразу не взяла на себе відповідальність за напад на резиденцію Казимі у Зеленій зоні.

Прем'єр-міністр Мустафа Аль- Казимі у безпеці

В офіційному акаунті Казимі у Twitter йдеться, що прем'єр-міністр у безпеці, і закликав до спокою.
Два урядовці заявили, що в резиденції Кадімі стався як мінімум один вибух, але підтвердили, що прем'єр-міністр у безпеці.

Джерела у службі безпеки повідомили, що шестеро людей з особового складу сил захисту Казимі, дислокованих біля його будинку, отримали поранення.

Західні дипломати, що базуються поблизу Зеленої зони, заявили, що чули вибухи і стрілянину в цьому районі.

Протестувальники закидали поліцію камінням біля Зеленої зони

Прихильники пов'язаних з Іраном груп ополченців, які останніми роками розширили свою владу в парламенті та уряді, протестували проти результатів жовтневих виборів.

У п'ятницю демонстрації їхніх прихильників переросли у жорстокі, коли протестувальники закидали поліцію камінням біля Зеленої зони, внаслідок чого кілька поліцейських зазнали поранень.

Поліція відповіла сльозогінним газом і стріляниною, вбивши щонайменше одного демонстранта, згідно з джерелами в службах безпеки та лікарнях у Багдаді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?