У Держдепі США відреагували на заяву Путіна про межі НАТО в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Держдепі США відреагували на заяву Путіна про межі НАТО в Україні

У Держдепі США відреагували на заяву Путіна про межі НАТО в Україні
Джерело:  online.ua

За кожною країною закріплене право робити свій власний вибір у вибудовуванні простору колективної безпеки і Україна не виняток. Представник Державного департаменту США Нед Прайс розкритикував скандальну заяву президента РФ Володимира Путіна щодо "червоних ліній" НАТО в Україні.

Джерело: Twitter-акаунт Неда Прайса

"Кожна країна має суверенне право визначати свій власний вибір щодо колективної безпеки. Ми запевняємо в нашій незмінній підтримці суверенітету, територіальної цілісності і євроатлантичних прагнень України", – зазначає Прайс.

Нед Прайс відреагував на заяву Кулеби (фото - twitter.com/StateDeptSpox)

Варто додати, що цей твіт представник Держдепу розмістив з посиланням на твіт міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який зазначає, що "червоні лінії" Путіна обмежені російськими кордонами, і Україна сама розбереться, що їй робити для своєї та європейської безпеки.

Передісторія

27 вересня 2021 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Путін буде вважати перетином червоних ліній розширення інфраструктури НАТО на Україну.

В той же день Дмитро Кулеба відповів, що червоні лінії Путіна обмежуються територією РФ.

"З нашого боку російсько-українського кордону ми самі розберемося, що нам робити в інтересах українського народу і безпеки України та Європи", – зазначив він.

В той же ж час, декілька місяців тому Кулеба розкритикував НАТО за те, що вони занадто відтягують питання членства в альянсі, при цьому обходять можливість назвати справжні причини. Він закликав не пояснювати відсутність просування України до членства браком реформ, якщо справжньою причиною є небажання блоку вступати у конфронтацію з Росією.

Відносини Україна – НАТО

Наразі Україна є єдиною країною-партнером блоку, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих подіях під її проводом.

Спільну робочу групу з питань оборонної реформи заснували 1998 року, на наступний рік в Києві відкрився Офіс зв'язку НАТО.

Ратифікація угоди про підтримку операцій НАТО з боку України була прийнята у буремному революційному 2004 році.

НАТО оголошує політику відкритих дверей щодо вступу України у 2006–2008 роках .

Під час конференції у Бухаресті 2008 року Генсек Схеффер проголосив, що поза усякими сумнівами Україна і Грузія приєднаються до НАТО.

У 2010 році тодішній президент Віктор Янукович приймає рішення щодо ліквідації міжвідомчої комісії з питань підготовки України до вступу в НАТО.

В листопаді 2019-го представники України офіційно звернулись до НАТО з проханням щодо приєднання країни до програми партнерства розширених можливостей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?