У Єрусалимі стався другий теракт за тиждень
Категорія
Світ
Дата публікації

У Єрусалимі стався другий теракт за тиждень

У Єрусалимі стався другий теракт за тиждень
Джерело:  online.ua

Один з представників радикального палестинського руху «Хамас» сьогодні відкрив вогонь неподалік від Храмової гори в Єрусалимі. Це другий теракт за останній тиждень. У середу 16-річний підліток при спробі вбити ізраїльського поліцейського застрелений колегами правоохоронця.

Джерело: Reuters

Ісламісти з “Хамас” заявили, що хоча чоловік і був членом їхнього угруповання, але сьогоднішній теракт був його особистим рішенням, а не колективним. При цьому бойовики додали, що вважають його дії «героїчною операцією».

Перша жертва нападів палестинців у Єрусалимі за пів року

За даними ізраїльських ЗМІ, загиблий ізраїльтянин – перша жертва нападів палестинців у Єрусалимі більш ніж за пів року.

Нагадаємо, Храмова гора, поряд з якою відбулась стрілянина, вважається священною територією як у тих, хто сповідує іслам, так і в іудеїв. Раніше тут стояв Єрусалимський Храм для вшанування Бога Ізраїля, головний центр єврейського релігійного життя. Нині на горі розташовані мусульманські святині — Мечеть Аль-Акса і Масджид Куббат ас-Сахра, побудовані у 691 році.

Шестиденна війна 1967 року визначила майбутнє регіону на десятиліття 

Старе місто – частина Східного Єрусалиму, анексованого Ізраїлем під час Шестиденної війни у червні 1967 року. Фактично, ця війна визначила майбутнє регіону на десятиліття наперед.

Варто додати, що в той час як ізраїльська сторона називає Єрусалим своєї єдиною і неподільною столицею, ізраїльський суверенітет над східною частиною міста не визнаний ні ООН, ні значною частиною міжнародної спільноти. Також не визнає ізраїльський мандат над Єрусалимом Палестинська автономія. При цьому у Єрусалимі перебувають Кнесет, всі державні й урядові заклади Ізраїлю

Палестинці наполягають на тому, що Східний Єрусалим має стати столицею їхньої майбутньої держави, і звинувачують Ізраїль в окупації своїх земель.

Цікаво, що попередній президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю. Внаслідок рішення Трампа, США перенесли своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалима.

ООН і всі його члени не визнають однобічної анексії Східного Єрусалима. Майже всі держави розміщають свої посольства в районі Великого Тель-Авіва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?