У ЄС висунули негайну вимогу команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

У ЄС висунули негайну вимогу команді Зеленського

У ЄС висунули негайну вимогу команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Україна зобов’язана ратифікувати Стамбульську конвенцію, і чим раніше вона це зробить, тим краще. Про це сказав спецпредставник ЄС з прав людини Імон Гілмор, який днями вперше побував в Україну з візитом.

Джерело: “РБК-Україна”.

"По всьому світу ми бачимо один із численних наслідків ситуації з "ковідом" – зростання домашнього насильства і насильства щодо жінок. Я думаю, було б дуже корисно, якби Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію", - зазначив Гілмор.

Він нагадав, що наша сусідка Молдова вже це зробила, і висловив думку, що “зараз був би і для України хороший момент”.

"Україна зобов'язалася це зробити, чим раніше, тим краще", - наголосив спецпредставник ЄС.

Окрім цього, він закликав Україну ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідно до взятих на себе зобов’язань.

Водночас, Гілмор заявив, що наша держава демонструє прогрес у сфері прав людини. Він згадав про недавно схвалену Стратегію з прав людини і план дій щодо її реалізації.

Набагато більше занепокоєння в спецпредставника ЄС викликає ситуація в окупованому Криму та на сході України, на непідконтрольних Києву територіях.

“Перш за все, ми дуже стурбовані ситуацією з правами людини там”, - зауважив Гілмор.

Стамбульська конвенція

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства - міжнародна угода, вперше підписана в 2011 році.

Це перший подібний документ, який юридично зобов'язує держави створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, мають криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, стерилізацію, примусові аборти.

Документ вже підписали 46 країн і Євросоюз. Однак ще 11 з них, у тому числі і Україна, не ратифікували цю угоду.

Нагадаємо, Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році. Перешкодою для ратифікації стало те, що цей документ викликає протести церковних діячів та консервативних політиків через вживання в ньому терміну "гендер".

Читайте також:

  • США закликали союзників допомогти Україні з летальною зброєю.

  • У Байдена виступили з гучною заявою про членство України в НАТО.

  • Прем'єр Польщі попередив про "третю світову війну" з боку ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?