У Кабміні вказали на проблему зі зверненням Ради до США задля союзництва
Категорія
Політика
Дата публікації

У Кабміні вказали на проблему зі зверненням Ради до США задля союзництва

У Кабміні вказали на проблему зі зверненням Ради до США задля союзництва
Джерело:  online.ua

На рівні Кабінету міністрів виступили з критикою щодо планів Верховної Ради зібратися для невідкладного засідання - його головним питанням стане звернення Києва до Сполучених Штатів для надання американським партнером статусу основного союзника поза НАТО.

Джерело: віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина

За її словами, ініціатива звернення до Конгресу США - недоречна й несвоєчасна. Ба більше, це виглядає як “недалекоглядна політична диверсія”, оскільки обговорюватимуться питання після повноцінної зустрічі лідерів Володимира Зеленського та Джо Байдена.

Перш за все президенти вже торкнулися на переговорах євроатлантичні прагнення України, співпрацю, зокрема на рівні Партнерства з розширеними можливостями НАТО.

“Лідери двох держав вже визначили формат взаємодії з питань не лише національної, але і регіональної безпеки у чорноморському регіоні… Важливо розуміти, що завтра пропонується до розгляду у ВРУ звернення щодо рішення, яке: не проговорювалося на рівні лідерів держав, ні на крок не наближає нас до конституційно закріпленого курсу на євроатлантичну інтеграцію та членство в НАТО, не має для нас практичної доданої вартості, адже ми вже маємо набагато більше можливостей, ніж міг би дати цей статус”, - наголосила Стефанішина.

Посадовиця уточнила, що статус основного союзника за межами НАТО не надає Україні жодних гарантій. Як приклад вона згадала Афганістан, який володів таким статусом до перевороту, що влаштували таліби у серпні.

“Ми дамо додаткові аргументи тим, хто зараз в НАТО стримано реагує на прагнення України стати членом Альянсу. Це питання, впевнена, буде використано російською пропагандою як приклад нових хитань України. Занадто довго Україна була непередбачуваним та непослідовним партнером, що лише шкодило нашим відносинам з Альянсом. Настав час дій, а не гучних слів чи знакових статусів. Тим паче коли йдеться про статус створений для країн, які через своє географічне розташування не можуть претендувати на членства в НАТО та й не мають подібних амбіцій”, - резюмувала віцепрем’єрка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?