У Казахстані скасували смертну кару
Категорія
Світ
Дата публікації

У Казахстані скасували смертну кару

У Казахстані скасували смертну кару
Джерело:  online.ua

У Казахстані скасували смертну кару. Відтепер найсуворішим покаранням для злочинців країни стане довічне позбавлення волі. Парламент країни  затвердив її виключення з усіх статей Кримінального кодексу. Зазначимо, з моменту проголошення незалежності тут виконали 536 вироків, останній – у 2003 році. 

Джерело: Казінформ

Зміни до законодавства розробили, спираючись на Факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права ООН, який уряд країни ратифікував на початку року. У комітеті Сенату країни додали:

Повне скасування смертної кари в Республіці Казахстан сприятиме гармонізації національного законодавства з прийнятими міжнародними правовими зобов'язаннями і забезпеченню прав людини і гарантії вищої конституційної цінності – права на життя.

У КНР, Ірані, США та Білорусі смертна кара залишається

 Більшість сучасних країн скасували смертну кару, проте в деяких із них вона залишається доволі поширеним способом покарання за особливо тяжкі злочини. Йдеться, наприклад, про КНР, Іран та США. Також цей захід не виключили з Кримінального кодексу Білорусі.

Наразі режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка підтримує ситуацію, за якою країна залишається єдиною в Європі, де смертна кара досі легалізована. У жовтніглава представництва Євросоюзу в цій країні Дірк Шубель закликав також спрямувати зусилля щодо руху у напрямку скасування цього покарання.

Також нині смертна кара існує в Японії. При цьому кримінально-процесуальний кодекс країни передбачає, що її повинні виконати протягом шести місяців після винесення вердикту.

Моральна дилема під час виконання страти

Право виконати страту надається лише певному кваліфікованому спеціалісту, що виступає представником держави. Виконання страти - моральна дилема. Фактично, людина, яка карає злочинця, і сама стає причетною до вбивства, а, зважаючи на регулярний характер також професії –не одноразового. Та за страту не настає юридична відповідальність, вважається, що кат виконує свою місію від імені держави, таким чином "очищуючи" суспільство від його деструктивних елементів.

Смертна кара в Україні

Мораторій на виконання смертних вироків уперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу в Раду Європи. Проте через кілька місяців смертні вироки знову продовжили виконувати.Це могло призвести до  виключення України з цієї структури, тож в 1997 році мораторій на виконання смертних вироків знову почав діяти, і з тих пір в Україні вже ніколи нікого не страчували.

У1999 році Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції, наступного року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, і остаточно вилучила поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань України.

В новітній історії, до відносно нещодавнього скасування, смертну кару в Україні виконували через ростріл.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?