У Києві незаконно зносять будівлю "Квіти України" — активісти блокують демонтаж
Категорія
Україна
Дата публікації

У Києві незаконно зносять будівлю "Квіти України" — активісти блокують демонтаж

У Києві незаконно зносять будівлю "Квіти України" — активісти блокують демонтаж
Джерело:  online.ua

Незважаючи на арешт суду і відсутність дозволів КМДА на будівельні роботи, на вулиці Січових стрільців у Києві почався незаконний демонтаж будівлі "Квіти України", яка є зразком модерністської архітектури. Активісти заблокували знесення - вони мають намір цілодобово знаходиться у будівлі, поки питання її збереження не буде вирішено.

Джерело: ONLINE.UA

На даний момент забудовники вже знесли нижню частину фасаду атріуму, після чого активістам вдалося зламати паркан і зупинити важку техніку. Представники забудовника стверджують, що готові на компроміс з громадськістю. Активісти, в свою чергу, вимагають повної зупинки реконструкції будівлі та публічного обговорення цієї проблеми.

Кияни вже подали заяви до Мінкульту і в Департамент охорони культурної спадщини з вимогою надати будівлі охоронний статус, оскільки вона побудована в стилі модернізму і отримала нагороду Спілки архітекторів України як кращий архітектурний твір 1985 року. Міністр культури України Олександр Ткаченко підтримує активістів.

"Сьогодні інспектор МКІП відправився в будівлю, щоб повідомити забудовникам новини. Йдеться про розпорядження, що забороняє будь-які будівельні роботи. Вручити документ особисто не вдалося, але ми вже працюємо над цим. Тим не менш - будь-які подальші дії є незаконними, адже дозвіл МКІП на будівельні роботи у забудовника відсутній ", - говорить міністр.

Ткаченко запевняє, що поки триватиме розгляд всіх спірних питань, у будівлі "Квіти України" чергуватимуть патрульні поліції.

Демонтаж будівлі "Квіти України" в Києві - що задумали забудовники

План реконструкції будівлі "Квіти України", який опублікував забудовник, передбачає перетворення автентичного будівлі українського архітектора Миколи Левчука в торгово-офісний центр. Він стверджуює, що не планує зносити повністю і залишить більшу частину будівлі.

  Будівля Квіти України до демонтажу - фото з соцмереж

При цьому будівельники вже обрізали коріння винограду, які 30 років обмотували фасад будівлі, оскільки утримувати фасадну оранжерейну частину будівлі - "дуже дорого" і "не вигідно економічно".

Демонтаж будівлі Квіти України в Києві - фото з соцмереж

Активісти вимагають реставрувати культурну пам'ятку, а не руйнувати, і відновити виноград.

У Telegram-каналі громадської ініціативи "Зберегти Квіти України" вранці 14 липня повідомили, що активісти продовжують перебувати на території будівлі. За їх словами, на об'єкті знаходиться близько 10 осіб, але будівельна техніка не працює.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?