У Китаї змінили кінцівку культового фільму "Бійцівський клуб" через цензуру
Категорія
Культура
Дата публікації

У Китаї змінили кінцівку культового фільму "Бійцівський клуб" через цензуру

У Китаї змінили кінцівку культового фільму "Бійцівський клуб" через цензуру
Джерело:  online.ua

Китайські цензори змінили фінал стрічки на такий, де перемагає поліція, а героїв арештовують.

Джерело: Hong Kong Free Press

"Бійцівський клуб" не сподобався китайським цензорам

Кінофанати в Китаї помітили, що версія фільму, яка нещодавно стала доступна на стрімінговій платформі Tencent Video, була перероблена.

У Китаї діють одні з найбільш обмежувальних у світі правил цензури: влада щорічно схвалює лише кілька іноземних фільмів, іноді з великими скороченнями.

Серед останніх фільмів, які пройшли таке цензурування, є культова класика Девіда Фінчера 1999 року «Бійцівський клуб» з Бредом Піттом та Едвардом Нортоном у головних ролях.

У заключних сценах оригіналу персонаж Нортона, Оповідач, вбиває своє уявне альтер-его Тайлера Дердена, якого грає Пітт, а потім спостерігає за вибухом кількох будівель, що свідчить про те, що план його персонажа знищити сучасну цивілізацію триває.

Але нова версія в Китаї має зовсім інший вигляд.

Оповідач все ще вбиває Дердена, але сцену вибуху будівлі замінено чорним екраном і текстом: «Поліція швидко розгадала весь план і заарештувала всіх злочинців, успішно запобігши вибуху бомби».

Далі додається, що Тайлера — плід уяви Оповідача — відправили в «божевільню» для психологічного лікування, а потім виписали.

Фото - скріншот Tencent Video

Новий кінець, у якому держава тріумфує, викликав обурення у багатьох китайських глядачів — багато з яких, ймовірно, бачили піратські версії фільму в початковому вигляді.

«Це надто обурливо», – прокоментував один із глядачів Tencent Video.

«Бійцівський клуб» на Tencent Video говорить нам, що вони не просто видаляють сцени, а й додають до сюжету», — написав користувач на платформі Weibo, схожій на Twitter.

Наразі неясно, чи урядові цензори замовили альтернативну кінцівку, чи продюсери оригінального фільму внесли зміни. Tencent не коментувала це питання.

Альтернативні фінали для китайського прокату

Голлівудські студії часто випускають альтернативні кінцівки в надії подолати цензурні правила Пекіна та отримати вигідний доступ до мільйонів китайських споживачів.

У 2019 році кілька сцен у фільмі «Богемська рапсодія», які згадують сексуальність легендарного музиканта Фредді Мерк’юрі – ключову частину його біографії – були виключені з китайського прокату.

За президента Сі Цзіньпіна влада Китаю домагалася очищення суспільства від елементів, які вважаються нездоровими, в тому числі в кіно, телебаченні, комп’ютерних іграх.

У вівторок Адміністрація кіберпростору Китаю оголосила, що запускає місячну «чисту» веб-кампанію для створення «цивілізованої та здорової» атмосфери в інтернеті під час святкування місячного Нового року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?