У КМДА уточнили, про що домовлялися стосовно будівлі Квіти України
Категорія
Україна
Дата публікації

У КМДА уточнили, про що домовлялися стосовно будівлі Квіти України

У КМДА уточнили, про що домовлялися стосовно будівлі Квіти України
Джерело:  online.ua

У Київській міській державній адміністрації виступили з уточненням щодо дозволів, наданих власнику приміщення “Квіти України” на вулиці Січових Стрільців, де нещодавно сталася скандальна спроба знести фасад будівлі.

Джерело: Юрій Тацій, заступник директора департаменту містобудування та архітектури

За його словами, 13 липня Шевченківський районний суд столиці наклав арешт на будівлю й тим самим заборонив будь-які роботи - це сталося після протестного мітингу перед “Квітами”.Знесення будівлі робить можливим відсутність її у реєстрі пам’яток культурної спадщини.

“Департамент містобудування та архітектури КМДА видав містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будівлі в межах фундаменту. Згідно з діючим законодавством, ці роботи передбачають заборону виходу за геометричні параметри фундаменту будівлі. Тож по факту забудовник може демонтувати існуючі несучі конструкції, натомість побудувавши нові в попередніх межах. Оскільки будівля має архітектурну цінність, але не є пам’яткою архітектури, МУО були видані саме на реконструкцію, а не реставрацію, що передбачена саме для архітектурних пам’яток”, - наголосив посадовець.

Він додав, якби будівлю внесли до пам’яток, замовнику необхідно було б оформити договір про охорону пам’ятки. У цих документах було б вказано, які саме роботи можна проводити над будівлею, а всі “реставраційні завдання” необхідно в такому випадку погоджувати з органом культурної спадщини.

“Крім того, будівлю оточують інші об’єкти культурної спадщини, що в обов’язковому порядку передбачає розроблення проектної документації по встановленню їх меж та режимів використання, що також накладає обмеження на проведення робіт на будівлі “Квіти України”. На жаль, замовником цього зроблено не було”, - додав Тацій.

Представник мерії звернув увагу на нерозвиненість механізмів для збереження пам’яток на рівні законодавства. Для внесення будівлі в реєстр пам’яток культурної спадщини вона повинна мати доведену історично цінність.

“Тож унікальні з точки зору архітектурні витвори, що не мають статусу пам’ятки, зникають під новим будівництвом”, - резюмував він.

Передбачається, що арешт на “Квіти України” зберігатиметься весь період досудового розслідування. Це сталося після того, як фасад почали зносити заради реконструкції - тоді процесу завадили активісти, що заблокували будівлю від будівельників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?