У Кремлі побідкалися на українські закони, які блокують мінські угоди
Категорія
Політика
Дата публікації

У Кремлі побідкалися на українські закони, які блокують мінські угоди

У Кремлі побідкалися на українські закони, які блокують мінські угоди
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ Росії виступили зі звинуваченням на адресу українського уряду через нібито зміни законодавства, які зробили неможливим виконання мінських домовленостей з позиції Кремля.

Джерело: міністр Сергій Лавров

За його словами, неможливість зумовлена частинами законодавства про так званий особливий статус регіону, амністії бойовиків (хоча вона можлива за відсутності тяжких злочинів проти ЗСУ чи громадського населення), а також організації виборів.

Він вкотре звернув увагу на чинний режим у Києві - мантру, що не змінюється у Кремлі з 2014 року (на відміну від влади в Україні).

“Закони про освіту, мову, корінні народи. Нові закони, які зараз обговорюються під рубрикою “державна політика перехідного періоду”, - просто викорчовують все, що від них вимагають зробити мінські домовленості... Закони, які вже прийняті, не дозволяють виконати те, що зобов'язалася виконати Україна щодо особливого статусу Донбасу, включаючи мовні та культурні права. Щодо амністії та організації вільних виборів на Донбасі під наглядом ОБСЄ”, - стверджує Лавров.

Утім, такі заяви про мінські угоди з боку Кремля лунають не вперше, оскільки російська сторона зацікавлена у виконанні мінських угод виключно за єдиним порядком. Він перш за все полягає у проведенні виборів в умовах окупації, після чого буде виконано інші блоки врегулювання.

Українська позиція діаметрально протилежна. Київ звертає увагу на неможливість проведення справжніх вільних виборів, із залученням спостерігачів ОБСЄ чи будь-яких подібних експертів, коли частина регіону залишається під контролем окупаційних військ та не має повноцінного доступу з боку влади.

Опір Кремля врегулюванню

У Кремлі виступили із заявою про те, що не бачать змісту для скликання й організації нової зустрічі лідерів країн “нормандського формату”. За словами речника російського президента Дмитра Пєскова, сьогодні сторонам переговорів нібито немає про що на серйозному рівні проводити зустрічі.

Також фактично заблокованим у багатьох напрямках залишається переговорний процес на рівні Тристоронньої контактної групи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?