У Кремлі відреагували на перемогу України в справі про "скіфське золото"
Категорія
Культура
Дата публікації

У Кремлі відреагували на перемогу України в справі про "скіфське золото"

У Кремлі відреагували на перемогу України в справі  про "скіфське золото"
Джерело:  online.ua

Після нещодавньої перемоги української сторони у судовому процесі про приналежність колекції "скіфського золота", в Кремлі задумалися над доцільністю подальшої судової тяганини. Подальші юридичні процедури охарактеризував прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Джерело: ТАСС

"Що стосується "скіфського золота", то належить найретельнішим чином проаналізувати подальші судові перспективи щодо відстоювання наших інтересів і потім виконати ті юридичні процедури, які можливі для продовження цього процесу", - сказав Пєсков.

Нагадаємо, на останньому своєму засіданні Апеляційний суд Амстердама визнав "скіфське золото" українською власністю і постановив передати його Україні. Суд столиці Нідерландів для врегулювання конфлікту обрали невипадково. Саме в цьому місті перебувала експозиція, коли наприкінці зими – на початку весни 2014 року Росія анексувала Крим. В місцевому музеї Алларда Пірсона, експонати мали демонструвати до кінця серпня.

Вже незабаром після ретельного аналізу ситуації, український уряд ухвалив рішення про передання усіх такого роду експонатів у розпорядження Міністерства культури. Мінкульт, своєю чергою, заочно вилучив їх у кримських музеїв та передав на зберігання до київського музею історії України.

Україна вперше вела судові справи з окупаційною стороною

Судовий процес став першим в історії України в форматі контактування з підзвітною окупаційній адміністрації стороною. До історії зі "скіфським золотом", українська сторона жодного разу за період незалежності не вела судові справи зі стороною, винною в анексії частини території.

Нагадаємо, за планом виставку повинні були повернути з Нідерландів у червні 2014 року. Проте, через анексію Автономної Республіки Крим Російською Федерацією повернення так і не відбулось і наближення вирішення цього питання сталось лише з нещодавнім ухваленням постанови зі сторони Апеляційного суду Амстердама.

В колекції є бронзові та срібні прикраси кінської зброї сарматів, ліпні посуди-вододіли IV століття тощо. Вона містить також експонати, що знайдені в Усть-Альмінському некрополі, могильнику Сувлу-Кая. “Скіфське золото” творить комплекс трьох історично-етнічних культур Криму — скіфської, готської, сарматської. Виставка є «об’єктом» перетину різних етносів та різних державних утворень протягом багатьох століть.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?