У Кремлі вказали на "законність" паспортизації та виборів на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Кремлі вказали на "законність" паспортизації та виборів на Донбасі

У Кремлі вказали на "законність" паспортизації та виборів на Донбасі
Джерело:  online.ua

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров стверджує, що буцімто Кремль не порушував жодних норм міжнародного законодавства, коли починав паспортизацію в ОРДЛО.

Джерело: ТАСС

За словами кремлівського дипломата, паспортизація відповідає усім міжнародним конвенціям.

“Останнім часом стали лунати голоси, що, проводячи паспортизацію "Донецької" та "Луганської народних республік", Росія порушує міжнародне право. Все це брехня. По-перше, Європейська конвенція з прав людини свідчить, що кожна держава має право вирішувати, хто може бути її громадянином. Інші конвенції говорять про те, що кожна людина має право вибрати собі громадянство”, - стверджує Лавров.

Утім, міністр не згадав, чи відповідає міжнародному праву примус в отриманні громадянства, створення умов, за яких володіння паспортом РФ - запорука хоча б якогось життя в ОРДЛО, а також не згадав облаштування бюрократичної інфраструктури для масової видачі паспортів на території іншої держави всупереч її законодавству.

Водночас Лавров зауважив, паспортизовані мешканці ОРДЛО - такі ж само громадяни російської держави, як ті, що мешкають на її території. Цим він пояснив залучення людей до виборів у держдуму восени.

“Громадяни Російської Федерації, де б вони не проживали, а їх по всьому світу не мало, мають ті ж самі права, що і росіяни, які живуть в Росії... І якщо громадянин Росії, який проживає в іншій країні, зацікавлений приїхати в Росію , щоб проголосувати в Російській Федерації, він має на це повне право. Так що тут я ніяких проблем не бачу”, - додав міністр.

Паспортизація в ОРДЛО

Станом на червень 2021 року паспортизація вже торкнулася близько 630 мешканців окупованих районів сходу України. Згідно з уточненням секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова, це взагалі ставить під сумнів проведення виборів на Донбасі.

“630 тисяч паспортів Російська Федерація як аусвайс видала тим громадянам, які сьогодні перебувають фактично в тій резервації, яку і створила Росія. Це привід для того, щоб починати переговори, що з цим робити”, — додав посадовець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?