У Львові вперше провели трансплантацію органів від померлого донора
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У Львові вперше провели трансплантацію органів від померлого донора

У Львові вперше провели трансплантацію органів від померлого донора
Джерело:  online.ua

В Україні відбулася значна медична новина – вперше вдалося успішно провести трансплантацію двох органів одній людині. Крім того, було проведено пересадку органів ще у трьох пацієнтів.

Джерело: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові вперше провели трансплантацію органів від померлого донора

Медики зі Львова провели успішну трансплантацію двох органів – підшлункової залози та нирки – 33-річній медсестрі з Рівненської області.

Ця операція стала історичною для України, оскільки раніше не вдавалося провести такі складні трансплантації одного дня. Крім того, цього ж дня львівські медики також успішно провели операції з трансплантації легень, серця та печінки для інших пацієнтів.

Олена Ткачук страждала від цукрового діабету з 5-річного віку, оскільки її підшлункова залоза не виробляла інсулін. Після народження вона стикнулася ще й з проблемою нирок, які також відмовили. Тепер же, завдяки трансплантації, Олена має шанс повернути своє здоров'я та повноцінно жити далі.

Жінка провела майже 9 годин на операційному столі. Лікарі провели 6 годин операції з пересадження підшлункової залози, а ще понад 2 години – на нирки. За словами медиків, обидва органи запрацювали відразу після операції. Чоловік Олени – військовий, і його відпустка збіглася з часом операції дружини.

Жінка дуже рада, що нарешті може жити без уколів інсуліну та процедур гемодіалізу. Вона мріє проводити більше часу з чоловіком та 11-річною донькою, а також повернутися на роботу, яку колись довелося покинути через свою хворобу, – повідомляють у медичному закладі.

Завдяки цьому врятували ще три життя

Такий шанс Олена та ще троє українців отримали завдяки згоді на донорство родини 42-річного чоловіка, який помер внаслідок інсульту. Легені пересадили чоловікові з Донеччини, у якого була кістозна гіпоплазія обох легень. Він три роки жив на кисневій підтримці.

Жителю Закарпаття, який хворів на цироз та пережив сім внутрішніх кровотеч пересадили печінку. Серце пересадили 48-річному львів’янину. Він чекав операції рік. Його серце не могло перекачувати кров і могло зупиниться у будь-яку мить.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?