У Мінфіні розкрили нову проблему в переговорах з МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Мінфіні розкрили нову проблему в переговорах з МВФ

У Мінфіні розкрили нову проблему в переговорах з МВФ
Джерело:  online.ua

У Міністерстві фінансів наголосили, що питання фіскальних ризиків, пов’язаних із високою ціною на газ, потребує додаткових консультацій - з ним зіткнулися на переговорах представники Києва та Міжнародного валютного фонду.

Джерело: РБК-Україна

За словами міністра Сергія Марченка, перш за все на потенційну проблему вказали саме експерти фонду.

“Фонд цікавить, як високі ціни на газ можуть відбитися на фіскальній частині бюджету в нинішньому році, а також на компаніях, які перебувають у державній власності”, - уточнив він.

Згідно з поясненням міністра, водночас в МВФ розуміють - прямих бюджетних втрат може й зовсім не бути у такій ситуації.

“Але можливі непрямі втрати у зв'язку з фінансовим станом компаній, які пов'язані з цим ринком, і тим, як буде проходити опалювальний сезон на місцях, тут є поле для дискусій”, - додав він.

Окремі питання, які виникли під час переговорів, торкаються уточнення у частині державного бюджету на 2022 рік. Утім, вони некритичні для перегляду програми МВФ.

Переговори з МВФ про транш

Наприкінці вересня стало відомо, що місія МВФ розпочала новий раунд своєї роботи в Україні.

Нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна очікує, що черговий транш за програмою співпраці з МВФ на суму 750 мільйонів доларів надійде наприкінці листопада або на початку грудня 2021 року.

Місія МВФ на початку 2021 року працювала в Україні для перегляду програми stand-by. Вона завершилася без прийняття рішення про перегляд програми.

У серпні наша країна отримала від МВФ понад 2,7 млрд дол. внаслідок розподілу спеціальних прав запозичень (СПЗ) у рамках допомоги країнам-учасницям фонду у відновленні економіки, що постраждала через пандемію.

Перед тим, 12 червня, Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?