У Молдові заявили про плани РФ із захоплення аеропорту в Кишиневі для перекидання військових
Категорія
Політика
Дата публікації

У Молдові заявили про плани РФ із захоплення аеропорту в Кишиневі для перекидання військових

У Молдові заявили про плани РФ із захоплення аеропорту в Кишиневі для перекидання військових
Джерело:  online.ua

За словами прем'єр-міністра Молдови Доріна Речана, Кремль планує захопити міжнародний аеропорт в Кишиневі із метою перекидання військ на територію країни і ведення подальших бойових дій.

Джерело: Moldova1

Кремль вже готується до захоплення Молдови

Існує кілька сценаріїв дестабілізації. Вони включають кілька елементів, у тому числі й ті, про які ви згадали, цитуючи слова президента України Володимира Зеленського, - підкреслив Речан. 

До цього президент України Володимир Зеленський вже попереджав про плани Кремля силою змінити владу в Молдові.

Проте Молдова та РФ не мають спільного кордону, а перекидати своїх військових вони б могли лише до аеропорту у Кишиневі.

За словами очільника молдовського уряду, органи країни готові протистояти таким викликам. Він наголосив, що його мета забезпечити мир і стабільність у країні.

Молдова виступає за мирне врегулювання придністровського конфлікту, і ми маємо узгодити наші цілі щодо миру та безпеки, - зазначив Речан.

При цьому, за інформацією російського видання Meduza, кремлівський диктатор та військовий злочинець Володимир Путін скасував власний указ від 2012 року стосовно зовнішньополітичного курса РФ.

Згідно документу, Путін підписав новий указ "з метою забезпечення національних інтересів РФ у зв'язку з глибокими змінами, що відбуваються у міжнародних відносинах". Рішення набуло чинності 21 лютого 2023 року.

Зазначено, що своїм рішенням Путін відзначив безліч доручень, які він дав МЗС та іншим органам влади РФ у 2012 році.
Зокрема, цей указ передбачав "послідовну реалізацію" Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь із США.

Сьогодні під час послання до Федеральних зборів Путін оголосив, що Росія призупинить участь у цьому договорі.

Як повідомляється, новий указ скасовує й інші положення зовнішньополітичного курсу РФ, визначеного у 2012 році:

  • Створити сприятливі зовнішні умови для довгострокового розвитку.

  • Твердо відстоювати основоположні принципи Статуту ООН, які вимагають розвивати дружні відносини між державами на основі рівноправності, поваги до їх суверенітету та територіальної цілісності.

  • Продовжувати активно шукати шляхи вирішення питання Придністров'я на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та нейтрального статусу Молдови.

  • Продовжувати активно розширювати взаємодію з Білоруссю у рамках Союзної держави.

  • Активно сприяти становленню частково визнаних Абхазії та Південної Осетії як сучасних демократичних держав.

  • У відносинах з Євросоюзом просувати створення єдиного економічного та людського простору від Атлантичного до Тихого океану, домагатися відміни віз при короткострокових поїздках та розвивати єдиний енергетичний комплекс Європи.

  • У відносинах зі США підтримувати стабільну та передбачувану взаємодію на основі принципів рівноправності, невтручання у внутрішні справи та поваги взаємних інтересів, а також просувати ініціативи щодо подальшої лібералізації візового режиму.

  • Поглиблювати рівноправне довірче партнерство та стратегічну взаємодію з Китаєм, стратегічне партнерство з Індією та В'єтнамом, а також розвивати взаємовигідну співпрацю з Японією, Кореєю, Австралією, Новою Зеландією.

  • Розвивати відносини з НАТО відповідно до готовності альянсу враховувати інтереси РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?