У Москві спалахнув скандал через показ фільму про Голодомор
Категорія
Світ
Дата публікації

У Москві спалахнув скандал через показ фільму про Голодомор

У Москві спалахнув скандал через показ фільму про Голодомор
Джерело:  online.ua

У Москві правозахисний центр “Меморіал” проводив напередодні у четвер, 15 жовтня, закритий показ фільму про Голодомор “Гарет Джонс” - заходи зірвали прокремлівські тітушки разом з поліцією.

Джерело: BBC

За оприлюдненими даними, спочатку показ зірвала група невідомих осіб у масках. Згідно з уточненням речниці “Меморіалу” Юлії Орлової, нападники кричали “Всім на підлогу!”, а безпосередньо на сцені вони загородили екран та почали волати “Фашисти”, “Ганьба”, “Не забудемо, не пробачимо!”.

Непідтверджені дані вказують на те, що тітушок фіксувала на камеру знімальна група федерального каналу.
Представники центру викликали поліцію, однак більшість “активістів” залишили приміщення до прибуття правоохоронців. Показ нібито продовжився після цього.

Голова “Меморіалу” Ян Рачинський пізніше звернув увагу на те, що поліціянти продемонстрували більше уваги до самих правозахисників, а не нападників.

Наприклад, три робітники центру були вимушені поїхати до поліційного відділення для пояснень, а правоохоронці водночас оточили офіс із відмовою випускати будь-кого. На вхідних дверях у цей час знаходилися кайданки.

Поліціянти вимагали від усіх відвідувачів заповнити анкети з особистими даними та поясненнями, що вони робили на кінопоказі.

Лише близько опівночі адвокати змогли пройти всередину, але з глядачів на той момент вже взяли усілякі “пояснення” та звільнили їх.

Голодомор та сучасна Росія

Наприкінці 2020 року українське Міністерство закордонних справ назвало Росію співмірною учасницею скоєння Голодомору 1932-33 років. Дипломати звернули увагу на стійку позицію Москви з заперечення масового вбивства українців.

Російська влада намагається заперечувати Голодомор як геноцид українців за часів сталінського режиму попри чисельні факти, докази, свідчення реальних людей. Така ж сама ситуація склалася з надзвичайно жорстокою депортацією кримських татар 1994 року та подальшими репресіями проти народу.

МЗС навело у приклад включення в Росії до переліку екстремістських матеріалів статтю Рафаеля Лемкіна, одного з авторів загального дослідження геноциду, під назвою "Радянський геноцид в Україні".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?