У МОЗ пояснили, як видаватимуть COVID-сертифікати
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ пояснили, як видаватимуть COVID-сертифікати

У МОЗ пояснили, як видаватимуть COVID-сертифікати
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що не буде жодного зобов’язання в оформленні цифрового сертифікату про вакцинацію проти коронавірусу COVID-19.

Джерело: брифінг МОЗ

За словами заступника міністра Ярослава Кучера, водночас цифровий документ має певні переваги - з ним, наприклад, набагато простіше подорожувати.

“Нікого зобов'язувати робити ці сертифікати не будуть. Але точно буде зручніше перетинати кордон, і ми відчуваємо, що така тенденція є”, - вважає посадовець.

Він зауважив, оформлення COVID-сертифікату для громадян України відбуватиметься завдяки сервісу державних послуг “ДІЯ”. Його можна буде роздрукувати після того, як проведуть необхідні щеплення - за попередніми планами посадовців.

“І опрацьовується варіант видачі, якщо потрібно, в паперовому вигляді. Наприклад, через Центр надання адміністративних послуг. Але фінальне рішення буде ухвалено згодом”, - додав Кучер.

Заступник міністра пояснив, що введення відповідного документу не говорить про автоматичне відкриття держав Євросоюзу для поїздок, оскільки це безпосередньо залежить від рішення офіційного Брюсселя.

Утім, сертифікати все одно мають запрацювати вже влітку.

Наразі у МОЗ продовжують розробку нормативної бази, яка необхідна для запуску документів щодо щеплення проти коронавірусу.

COVID-паспорти в Україні

За словами міністра Максима Степанова, такі сертифікати можуть бути запущені вже до 1 липня. Наразі “сертифікат” — це внутрішня робоча назва для документа, який розробляють спільно МОЗ та Міністерство цифрової трансформації.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про введення у майбутньому сертифікатів, які будуть сумісними з європейськими зразками.

"Цифровий сертифікат ЄС буде підтверджувати, що людина вакцинувалася від коронавіруса, видужала від нього, а також здала тести. Сумісність українського і європейського сертифіката дозволить українцям безперешкодно подорожувати по Європі", - наголосив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?