Україна і Євросоюз домовилися створити сумісні COVID-паспорти
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна і Євросоюз домовилися створити сумісні COVID-паспорти

Україна і Євросоюз домовилися створити сумісні COVID-паспорти
Джерело:  online.ua

Україна і Євросоюз створять сумісні цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19. Так звані COVID-паспорта дозволять українцям безперешкодно подорожувати по Європі.

Джерело: заява прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля в Facebook.

За словами глави українського уряду, за його дорученням віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина домовилася про введення сумісних COVID-сертифікатів під час зустрічі з віце-президенткою Єврокомісії Вірою Юровою.

"Цифровий сертифікат ЄС буде підтверджувати, що людина вакцинувалася від коронавіруса, видужала від нього, а також здала тести. Сумісність українського і європейського сертифіката дозволить українцям безперешкодно подорожувати по Європі", - написав прем'єр.

Паспорт вакцинації - навіщо він потрібен

Країни Євросоюзу вже в червні вводять так звані паспорти вакцинації. Їх дія поширюватиметься на всі країни-члени ЄС, Швейцарію за умови взаємності, і країни-члени Європейського економічного простору: Ісландію, Ліхтенштейн і Норвегію.

COVID-сертифікат можна буде одержати як в цифровий, так і в паперовій версії. Він буде підтверджувати, що людина вакцинувалася від коронавіруса, перехворіла COVID-19 або здала тести на SARS-CoV-2.

Україна виступила за створення сумісних сертифікатів, щоб українські дані про щеплення від COVID-19 приймали в ЄС як ті, що відповідають вимогам Євросоюзу.

В ЄС стверджують, що будуть видавати сертифікати вакцинації іноземцям, в тому числі і тим, хто був вакцинований незатвердженими в Євросоюзі вакцинами, в тому числі індійськими і китайськими. У МОЗ України зтверджують, що якщо певна країна Євросоюзу вимагатиме у громадянина України при перетині кордону міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19, українці зможуть отримувати таку довідку безкоштовно - зробити це можна буде нібито онлайн в два кліка.

ВООЗ проти введення паспортів вакцинації від коронавіруса

У Всесвітній організації охорони здоров'я не підтримують обов'язкові паспорта вакцинації від коронавіруса. На думку ВООЗ, на людей, які зробили щеплення від COVID-19, повинні поширюватися всі діючі обмеження на поїздки, спрямовані на стримування поширення вірусу.

Таке рішення в ВООЗ пояснюють невпевненістю в тому, чи запобігають щеплення проти COVID-19 передачі вірусу, а також міркуваннями "справедливості".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?