У МЗС прокоментували новий скандал навколо Офісу президента
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС прокоментували новий скандал навколо Офісу президента

У МЗС прокоментували новий скандал навколо Офісу президента
Джерело:  online.ua

Глава МЗС України Дмитро Кулеба стверджує, що нинішній глава Офісу президента України Андрій Єрмак "все робив правильно" в 2019 році під час переговорів з адвокатом Трампа Руді Джуліані, який вимагав почати кримінальне розслідування проти Байдена. Нові "плівки" він назвав черговою спробою внести розбрат у відносини США і України.

Джерело: Facebook Кулеби

Кулеба пояснив, що дипломатія - річ нелінійна і в ній необхідні маневри. Міністр нагадав, що в 2019 році перед Україною стояло завдання зберегти двопартійну підтримку в США і не зіпсувати відносини з адміністрацією Трампа, але при цьому залишитися не втягнутою у внутрішні справи Америки.

"Тоді в 2019 році Україна стояла перед серйозним викликом, коли її інтенсивно намагалися втягнути у внутрішню політику США. Наш національний інтерес тоді полягав в тому, щоб зберегти двопартійну підтримку в США, не дати звинуватити Україну в «підіграванні» тій чи іншій стороні - і водночас не зіпсувати відносини з тодішньої адміністрацією США ", - заявив Кулеба.

З цим завданням, на думку міністра, українській владі вдалося впоратися. Кулебба стверджує, що ні президент Зеленський, ні Андрій Єрмак, як безпосередній співрозмовник Джуліані, не дозволили втягнути нашу країну в внутрішні американські розбірки і при цьому не побили горщики з тодішньої адміністрацією.

"Але публічний простір влаштований інакше як дипломатія і тому тепер його розриває від конспірологічних пояснень злитої розмови. А пояснення знову ж одне - в дипломатії для перемоги маневр не менш важливий ніж у військовій справі. І в 2019 році саме ці маневри дозволили нам уникнути наслідків, з якими нашій країні було б дуже важко впоратися. І зовсім іншою була б зараз тональність і зміст нашого діалогу з США. А може його б і взагалі не було ", - вважає Кулеба.

Тому глава МЗС України переконаний, що Єрмак під час розмови з Джуліані "все робив правильно", завдяки чому Україна тоді свій "тест здала". Кулеба підкреслив, що Єрмак брав участь у складній дипломатичній грі, і впорався зі своїм завданням повністю.

Про що говорили Єрмак і Джуліані в 2019 році

Напередодні американські журналісти повідомили про нові деталі розмови, яка відбулася в липні 2019 року, між тодішнім радником Зеленського Андрієм Єрмаком, колишнім особистим адвокатом Дональда Трампа Руді Джуліані і тодішнім представником Держдепартаменту США Куртом Волкером. Тоді Джуліані тиснув на Україну, щоб та почала розслідування проти Байдена.

У розмові Джуліані повторював, що Зеленський повинен оголосити про розслідування по Байдену і про те, що Україна нібито втручалася у вибори президента США в 2016 році, щоб нашкодити Трампу.

Журналісти написали, що Єрмак під час переговорів "терпляче слухав" і намагався спрямувати розмову на рішення дипломатичних питань. Наприклад, піднімав питання про дату візиту Зеленського в Вашингтон.

"Я абсолютно впевнений, що як тільки підтвердимо дати майбутнього візиту президента Зеленського в США, я готовий особисто контролювати підготовку .... Я буду готовий приїхати, і ми можемо особисто і детально обговорити всі питання, розслідування, які ви перерахували в розмові", - говорив Єрмак американській стороні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?