У МЗС РФ розповіли про черговий план Путіна по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС РФ розповіли про черговий план Путіна по Донбасу

У МЗС РФ розповіли про черговий план Путіна по Донбасу
Джерело:  online.ua

Команда російського глави Володимира Путіна знайшла черговий спосіб змусити офіційний Київ сісти за стіл переговорів з контрольованими Кремлем бойовиками так званих "ЛНР" і "ДНР" і визнати, що "Росія не є стороною конфлікту". Для тиску на Україну в МЗС РФ хочуть використовувати ОБСЄ.

Джерело: пресслужба МЗС РФ

21 червня, під час переговорів з генсеком ОБСЄ Хельгою Шмід, міністр закордонних справ РФ Сргей Лавров спробує умовити її зайняти позицію Кремля і примусити Київ вести переговори з бойовиками.

"Планується обговорити роботу Контактної групи, в якій ОБСЄ координує прямий діалог Києва, Донецька і Луганська як сторін конфлікту з метою виконання мінського «Комплексу заходів». Закличемо керівництво ОБСЄ до впливу на Київ, який саботує виконання мінського «Комплексу заходів» і ухиляється від діалогу з Донецьком і Луганськом ", - анонсували в МЗС РФ.

У дипвідомстві Росії також не стали приховувати, що будуть шантажувати ОБСЄ блокуванням діяльності місії організації на Донбасі, якщо там будуть продовжувати виявляти порушення РФ.

"Буде предметно розглянуто діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, висловлені наші зауваження до її доповідей. Спостерігачі не поспішають підтверджувати дані про жертви і пошкодженнях цивільних об'єктів в Донбасі. Стали рідше вказувати сторону, з якої велися обстріли, хоча можливості це визначити є. Підкреслимо , що мандат місії поширюється на всю територію України. Спостерігачі повинні доповідати про ситуацію з дотриманням прав людини, приділяти увагу становищу нацменшин. Проте цим аспектам, особливо в контексті розгулу неонацизму в країні, порушення мовних і освітніх прав її громадян, приділяється недостатньо уваги ", - розкрили план Лаврова на зустріч з генсеком ОБСЄ в російському МЗС.

Що вимагає Путін по Донбасу

У команді Путіна єдиним виходом з глухого кута по Донбасу бачать тільки в наданні "особливого статусу" ОРДЛО. Кремль закликає Київ відмовитися від своїх вимог, які стосуються зміни послідовності виконання положень Комплексу заходів, а також домовлятися про мир с бойовиками "Л/ДНР".

У Москві обурені, що команда Зеленського наполягає на поверненні під свій контроль всього російсько-українського кордону з подальшим проведенням місцевих виборів на Донбасі. Там дають зрозуміти, що ні на які поступки і компроміси в цьому питанні Путін не піде, а конфлікт в результаті буде заморожений.

Офіційний Київ відзначає, що мінський формат не дає результатів через блокування і неадекватних вимог представників команди глави Кремля Володимира Путіна. Однак вихід України з угод може зіграти на руку офіційній Москві, яка в такому випадку звинуватить українську владу в небажанні припинити війну на Донбасі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?