У НАН прогнозують стрімке скорочення населення України
Категорія
Україна
Дата публікації

У НАН прогнозують стрімке скорочення населення України

Українці
Джерело:  LB.ua

На думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елли Лібанової, Україна не має змоги відновити кількість населення до 40 млн осіб навіть після завершення війни. 

Чому Україні буде дуже проблемно подолати демографічну кризу

На думку Лібанової, чинні владі необхідно відверто сказати українцям про загрозу депопуляції.

Нас не буде 40 мільйонів. Тим більше, не буде 52, як 1 січня 1993 року. Забудьмо про це. Ми можемо досягти 40 мільйонів населення? Можемо. Але шляхом потужної імміграції, - зазначає Лібанова.

Вона також припустила, що українці не готові до таких змін, змішування з іншими культурами, релігіями, способом життя окремих етносів.

Але ми не тому нетолерантні, що такі народилися. Ми просто ніколи не жили в поліетнічному середовищі, - пояснює Лібанова.

Що відомо про причини загрозливої демографії в Україні

За її даними, після вторгнення Росії у 2022 році за кордон виїхало 6 мільйонів українців. Якщо приплюсувати до цієї кількості трудових мігрантів, які ще раніше поїхали працювати за межі України, матимемо майже дев’ять мільйонів українців, які навряд чи повернуться назад, акцентувала Лібанова.

На її думку, якщо і вдасться у майбутньому досягти 40 млн населення, то йтиметься не про політичну націю українців.

Лібанова каже, що найпозитивніший варіант - щоб повернулася в Україну хоча б половина тих, хто виїхав.

Моя мрія - щоб повернулася половина. Якщо повернеться половина, це буде чудово, - зазначає науковець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?