У нашій Галактиці виявили невідоме утворення
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У нашій Галактиці виявили невідоме утворення

У нашій Галактиці виявили невідоме утворення
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що астрономи щоденно продовжують знаходити у космічному просторі нові масштабні структури, які суттєво відрізняються одне від одного. Так, нещодавно науковцям вдалося виявити раніше невідоме утворення.

Джерело: The Astrophysical Journal Letters

У Галактиці Чумацький Шлях виявили велетенську "хвилю"

За словами вчених, інші галактики мають довгі газові "нитки", які можуть розтягуватися на сотні та тисячі світлових років. Однак, як стверджують астрономи, у Молочного Шляху такі структури виявляти набагато важче, оскільки це наша рідна галактика і ми спостерігаємо її із середини - саме це суттєво ускладнює відкриття таких об'єктів.

Проте нещодавно після детально вивчення даних щодо концентрації чадного газу у Галактиці, вченим вдалося виявити саме таке газове утворення. Допоміг зробити вражаюче відкриття телескоп APEX, який знаходить у Чилі - він досліджував концентрацію чадного газу у Галактиці. Завдяки йому астрономи зафіксували скупчення газу з велетенською протяжністю. Варто звернути увагу на те, що структура отримала назву "Хвиля Ганготрі" на честь льодовика, з якого бере свій початок річка Ганг.

"Хвиля" має довжину від 2 до 4 кілопарсеків, що рівняється від 6 523 до 13 046 світлових років. Тому "Хвиля Гангторі" – це одне з найбільших утворень нашої Галактики. Найближча точка до газової нитки розташована приблизно на відстані 4,5 кілопарсека (14 677 світлових років) від Сонця, проте структура має протяжність в сторону центра Галактики. Тому найвіддаленіша точка нитки розташована на відстані близько 7 кілопарсеків (22 830 світлових років). Газова структура об'єднує два спіральні рукави", - пише видання.

За словами астрономів, форма "Хвилі"їх дуже здивувала, адже вона вона не пряма, а зигзагоподібна. На їхню думку, це можна пояснити гравітаційним впливом - однак наразі це просто припущення, а не фінальний висновок.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?