У НАТО допускають членство України в Альянсі у разі територіальних поступок РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО допускають членство України в Альянсі у разі територіальних поступок РФ

У НАТО допускають членство України в Альянсі у разі територіальних поступок РФ
Джерело:  online.ua

Україна може стати членом Альянсу в обмін на "відмову" від частини своєї території. Однак таке рішення має ухвалювати винятково Київ. З такою неочікуваною заявою виступив очільник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен.

Джерело:  VG

У НАТО назвали неочікувану умову для вступу України в Альянс

На переконання члена команди Єнса Столтенберга, в контексті можливого членства України в Північноатлантичному Альянсі "важливо, аби ми обговорили, як нам це зробити".

Гадаю, можливим рішенням для України могла б бути відмова від території й отримання натомість членства в НАТО, – заявив Стіан Єнссен.

Він також звернув увагу на те, що винятково Україна "повинна вирішувати, коли та на яких умовах хоче вести переговори".

За словами представника НАТО, дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, і в них зокрема лунають опції з відмовою Києва від частини території.

Я не кажу, що має бути саме так. Але це може бути ймовірним рішенням, – зазначив Стіан Єнссен.

Що важливо знати про рішення саміту НАТО у Вільнюсі

Як уже згадувалося раніше, питання вступу України в НАТО було однією з тем Вільнюського саміту блоку, який відбувся в липні 2023 року.

Члени НАТО нарешті вирішили вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Як стверджують союзники, вони запросять нашу країну приєднатися до НАТО, "коли будуть досягнуті умови".

У рішенні саміту немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП). Цей інструмент вже є у розпорядженні України.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?