У НАТО послали жорсткий сигнал Росії після інциденту поблизу Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО послали жорсткий сигнал Росії після інциденту поблизу Криму

У НАТО послали жорсткий сигнал Росії після інциденту поблизу Криму
Джерело:  online.ua

Спецпредставник генсека НАТО Джеймс Аппатурай нагадав главі Кремля Володимира Путіна, що Чорне море не "російське", а Крим - це Україна. Він попередив Росію, що Альянс після інциденту з есмінцем Британії посилює присутність в Чорному морі.

Джерело: Перший грузинський телеканал

Аппатурай під час візиту до Грузії підкреслив, що що НАТО має сильну позицію щодо свободи судноплавства в Чорному морі і не дозволить Путіну окупувати його.

"Ми визнаємо, що ситуація погіршується як для НАТО, так і для Грузії і України. Тому, безумовно, будуть зроблені конкретні кроки, над якими ми зараз працюємо, для поглиблення нашої співпраці по чорноморському питанню", - заявив спецпредставник генсека НАТО.

За його словами, Північноатлантичний альянс планує поглиблювати співпрацю з партнерами з питання Чорного моря, в тому числі з Грузією і Україною. Вони закликав Росію зрозуміти, що союзники НАТО не відступлять ні від кримського питання, ні від збереження свободи судноплавства в чорноморському регіоні.

Аппатурай також зазначив, що Британія надала Північноатлантичного альянсу всю інформацію про інцидент в Чорному морі з есмінцем HMS Defender. У НАТО, за його словами, вже є "повна картина події". Він також нагадав, що Росія продовжує дестабілізувати регіон і розміщувати в Криму зброю, чим тільки ускладнює свободу судноплавства.

"НАТО ще більше представлено на Чорному морі, ми все бачимо це. Йдеться і про наших підрозділах морських сил, які виводимо в цей регіон. Це роблять і індивідуальні члени НАТО, однак ці дії є скоординованими. Ви бачите британські сили, літають французи, США регулярно вводять кораблі. Росіянам завжди це не подобається, але ми це все одно робимо ", - додав він.

Обстріл британського корабля в Чорному морі

  • 23 червня Міноборони Росії заявило, що британський емінец HMS Defender увійшов в "російські територіальні води" поблизу Криму, і що російський патрульний корабель нібито здійснив попереджувальні постріли, а реактивний літак скинув бомби на його шляху.

  • Міністерство оборони Великої Британії спростувало цю інформацію.

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пізніше заявив, що есмінець HMS Defender проходив через українські територіальні води. Він нагадав, що Лондон не визнає незаконної анексії Криму.

  • В оприлюднених пізніше документах Міноборони поява есмінця HMS Defender біля берегів Криму позначена як "мирний прохід через українські територіальні води". Як віявилось, проходження корабля у водах Криму було продуманим рішенням британського уряду, щоб продемонструвати підтримку Україні, незважаючи на всі можливі ризики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?