У НАТО відреагували на ескалацію між Польщею та Білоруссю
Категорія
Світ
Дата публікації

У НАТО відреагували на ескалацію між Польщею та Білоруссю

У НАТО відреагували на ескалацію між Польщею та Білоруссю
Джерело:  online.ua

На фоні загострення на кордоні між Білоруссю та Польщею, у НАТО нагадали, що режим Лукашенка використовує ситуацію з мігрантами як гібридну тактику тиску. В Штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі розкритикували білоруського лідера, ставши на захист інтересів союзників - Литви, Латвії та Польщі, яких криза останнім часом торкнулася безпосередньо. В Єврокомісії також нагадали про право Польщі попросити про підтримку.

Джерело:  RMF 24

"Ми спостерігаємо хвилю мігрантів, які намагаються потрапити на територію союзників через Білорусь. НАТО продовжує уважно стежити за ситуацією, яка тисне на наших союзників, Литву, Латвію та Польщу", коментують у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Наразі відомо, що в зв’язку з ситуацією, що склалась, генсек НАТО Єнс Столтенберг налагодив контакт з урядами країн-союзників. Наразі європейські аналітики “тримають руку на пульсі подій», які розвиваються доволі швидко.

Сьогодні мережу сколихнули нові відео з місця події, де величезна група мігрантів з Близького Сходу прямує до кордону Польщі. Мігрантів супроводжують білоруські силовики у військовій формі та зі зброєю, собаками.

Як міграційну кризу коментують у Білорусі

Зі свого боку, Олександр Лукашенко заявляє, що в Польщі розгортають цілі корпуси біля кордонів Білорусі.

"Так у Польщі, де не розгорни, ясно, що це ж не проти Німеччини розгортаються ці війська. Притому іноземних держав, насамперед США. Ми бачимо, як Литва намагається показати свою відданість НАТО та США", - заявив білоруський лідер.

Нагадаємо, наприкінці серпня, реагуючи на міграційну кризу обох країн, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звинуватив Мінськ у шантажі, оскільки білоруські прикордонники не пускають мігрантів назад до Білорусі, а Польща, Латвія і Литва, куди намагаються потрапити люди, не пускають їх до себе. Це провокує часті конфлікти і сутички.

"Не буде того, щоб шантаж з боку Лукашенка змушував нас прийняти когось", - сказав Моравецький.

Однак згодом два депутати від опозиційної партії "Громадянська платформа" принесли ковдри, спальні мішки та їжу групі із 50 осіб на нейтральній смузі між країнами. А також попросили політичні сили з обох сторін більш гуманно поставитися до ситуації з нелегалами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?