У НАТО заявили про крах системи з контролю над ядерною зброєю
Категорія
Світ
Дата публікації

У НАТО заявили про крах системи з контролю над ядерною зброєю

У НАТО заявили про крах системи з контролю над ядерною зброєю
Джерело:  online.ua

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, глобальна система контролю за ядерними озброєннями перебуває на межі краху через дії РФ та Китаю.

Джерело:  Politico

Китай та Росія безконтрольно збільшують ядерні арсенали

Ми стоїмо на роздоріжжі. В одному напрямку лежить крах міжнародного порядку контролю над озброєннями і необмежене поширення зброї масового знищення з вкрай небезпечними наслідками. Попереду є альтернативний шлях - той, де ми робимо роботу, якою б складною вона не була. Кремль вирішив демонтувати контроль над озброєннями і підірвати стратегічну стабільність. Росія стала найбільш прямою загрозою нашій безпеці, - зазначив Столтенберг.

За його словами, швидко збільшує власні ядерні арсенали і Китай.

Генсек НАТО зазначив, що збільшення арсеналу ядерної зброї Китаєм відбувається за відсутності будь-якої прозорості щодо їхніх можливостей.

Іран і Північна Корея відверто розвивають свої власні ядерні програми і системи доставки, - додав Столтенберг.

На його думку, необхідно проводити переговори з цими країнами для стабілізації ситуації.

Ми повинні пам'ятати, що угоди про контроль над озброєннями укладаються не між друзями. Вони укладаються між противниками, - наголосив Столтенберг.

Що відомо про розміщення Росією ядерної зброї в Білорусі 

За інформацією CNN, у НАТО поки не бачать ознак розміщення Росією ядерної зброї на території Білорусі.

Ми поки що не бачили жодних змін у ядерній позиції Росії, які вимагають будь-яких змін у нашій ядерній позиції, - зазначив Столтенберг.

Зі свого боку заступниця держсекретаря США Венді Шерман також зазначила, що наразі Росія не почала розміщення ядерної зброї на території Білорусі, проте сама можливість цього вже є небезпечним загостренням.

Ми всі спостерігали і турбувалися, що Володимир Путін застосує те, що він вважає нестратегічною тактичною ядерною зброєю, або зробить якісь демонстраційні дії для ескалації, але ескалації з керованим ризиком. Я думаю, що його заява про відправлення ядерної зброї в Білорусь - це його спроба використати цю загрозу керованим чином, - наголосила Шерман.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?