У НАТО заявили про прийняте рішення щодо членства України
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО заявили про прийняте рішення щодо членства України

У НАТО заявили про прийняте рішення щодо членства України
Джерело:  online.ua

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане заявив, що рішення про вступ України в НАТО є і воно було підтверджено на найвищому політичному рівні. Але в Альянсі чекають від офіційного Києва ще проведення ряду реформ, необхідних Україні для вступу в Північноатлантичний альянс.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Заступник Єнса Столтенберга підкреслив, що найважливіше політичне підтвердження з перспективами приєднання України до НАТО було зроблено лідерами НАТО на саміті в Брюсселі кілька місяців тому. Але він пояснив, що у питанні членства будь-якої країни в Альянсі немає автоматизму і завжди існує сукупність факторів, що стосуються стану реформ в країні-претендента та політичного консенсусу.

"Тому рішення про вступ України і Грузії в НАТО є. Це було підтверджено на найвищому політичному рівні в Альянсі. Я закликаю наших українських друзів тримати курс і продовжувати готуватися шляхом внутрішніх реформ, які все ще потрібні для прийняття подальших рішень", - заявив Джоане.

Чого чекають у НАТО від України?

Мірча Джоане уточнив, що коли мова йде про вступ в Альянс, НАТО перш за все в більшій мірі цікавлять питання реформування інституцій національної безпеки, управління і контролю, взаємосумісності в Збройних силах, цивільного контролю, політичного контролю, парламентського нагляду, реформи сектору розвідки.

Що стосується чіткого списку вимог для отримання Плану дій щодо членства, то Мірча закликав Україну продовжувати в максимально можливому обсязі реалізовувати Річну національну програму. Він також запевнив, що ПДЧ, на наданні якого наполягає офіційний Київ, буде обговорювати керівництво Альянсу з українською владою.

"Звичайно, є політична дискусія. Ми розуміємо, що на рівні глави держави, президента Зеленського, це дуже важливе політичне питання. Але також є практичний, є прагматичний набір питань, які ми вирішуємо разом. І я думаю, що це місце, де з обох сторін ми повинні це вивчити ", - зазначив заступник генсека НАТО.

НАТО визнає прогрес України на шляху до членства

Джоане також підкреслив, що НАТО визнає прогрес України до вступу в Альянс, і закликає рухатися вперед на цьому шляху.

"Звичайно, реформа розвідувального сектора - це не військова реформа, але, тим не менш, це реформа національної безпеки. Знову ж таки, це дуже важливо. Я також згадав дещо, що трансформується - це політичний нагляд і громадський контроль. Це принципово, так ми працюємо. Тому робота триває. ми відзначаємо прогрес. Україна зробила багато позитивних результатів в цьому напрямку. Але є ще шлях, і ми разом будемо рухатися на цьому шляху ", - додав заступник генсека НАТО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?