У Нідерландах оприлюднили нові аудіозаписи у справі катастрофи МН17 на Донбасі
Категорія
Світ
Дата публікації

У Нідерландах оприлюднили нові аудіозаписи у справі катастрофи МН17 на Донбасі

У Нідерландах оприлюднили нові аудіозаписи у справі катастрофи МН17 на Донбасі
Джерело:  online.ua

У Нідерландах опублікували розшифровку нових аудіозаписів у справі про катастрофу рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року. На них зафіксовані переговори одних з головних підозрюваних Сергія Дубинського і Ігоря Стрєлкова-Гіркіна після того, як по літаку була випущена ракета з "Бука".

Джерело: YouTube-канал нідерландської телерадіокомпанії NOS

З оприлюднених аудіозаписів переговорів бойовиків зрозуміло, що Дубинський, який був заступником так званого міністра оборони "ДНР" Ігоря Стрєлкова-Гіркіна, протягом декількох годин після катастрофи пасажирського Boeing-777 не знав про те, що трапилося. Як випливає із записів, в день авіакатастрофи 17 липня 2014 року Дубинський заявив про ракетну установку "Бук" на підконтрольній бойовикам території, яку перекинули з Росії для відбиття атак винищувачів армії України в районі Маринівки.

На записах чути, як Дубинському доповідають про збитий український винищувач з "Бука". Одночасно з цим, як виявилося, був збитий і пасажирський літак, який прямував рейсом МН-17. Дубинський вимагав роз'яснень, але підлеглі йому бойовики відповіли йому, що "Боїнг" нібито був збитий українським військовим літаком. З прослушок неясно, хто ж саме віддав наказ стріляти з "Бука".

У публікації нідерландських журналістов йдеться, що нові аудіозаписи підтверджують в черговий раз потужний вплив Росії на бойовиків Донбасу. У Нідерландах переконані, що Москва була залучена в військово-стратегічних рішеннях, а бойовики отримували від РФ засоби зв'язку, захищені від прослушки. Стверджується, що до поставок апаратури мало відношення ФСБ.

Що відомо про катастрофу МН-17 на Донбасі

Лайнер Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий неподалік від села Грабово на сході Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 осіб з десяти країн світу - всі вони загинули.

Об'єднана слідча група, яка веде міжнародне розслідування катастрофи Боїнга МН17, прийшла до висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу Бук - він був завезений в Україну з Росії.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, які вважаються причетними до транспортування і бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони так званої "ДНР" Ігор Гиркин (Стрєлков), генерал, а на час збивання літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецназівець ГРУ Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Слідство виключило версію про нештатну ситуацію і теракт на борту літака на підставі характеру ушкоджень. Результати експертних досліджень підтвердили версію про те, що літак зазнав руйнівного впливу ззовні. Розповсюджуваний російською пропагандою міф про те, що авіалайнер був збитий в повітрі військовим літаком, визнали фейком на підставі радіолокаційних даних, свідчень і даних експертних досліджень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?