У Нобелівському комітеті пояснили вручення премії представникам РФ та Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Нобелівському комітеті пояснили вручення премії представникам РФ та Білорусі

У Нобелівському комітеті пояснили вручення премії представникам РФ та Білорусі
Джерело:  online.ua

За словами керівниці Нобелівського комітету Беріт Рейсс-Андерсен, цьогорічний вибір лауреатів Нобелевської премії миру ставив на меті підкреслити роль громадянського суспільства у всіх без виключення країнах, навіть в тотолітарних РФ та Білорусі.

Джерело: BBC Україна

Чому представники Білорусі і РФ отримали Нобелевську премію миру  

Сфера премії миру – це не війна в Україні, але це, безперечно, дуже серйозне її тло, - зазначила Рейсс-Андерсен.

Нобелівську премію миру вручили українській організації Центр громадянських свобод, білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому та російському товариству "Меморіал".

Голова Нобелівського комітету наголошує, що премію миру вручають особі чи організації, які зробили найбільший внесок у мир за минулий рік.

За словами голови Нобелівського комітету, білоруський правозахисник Олесь Біляцький боровся у власній країні за права людини та право голосу у той час, коли влада зробила представників громадянського суспільства та правозахисних організацій ворогом держави. Через це він став політв'язнем у своїй країні.

Ми хочемо чітко зазначити, що учасники громадянського суспільства роблять великий внесок у справу миру, запобігаючи війні і сприяють припиненню війни, - підкреслила Рейсс-Андерсен.

Вона зазначила, що в РФ та в Білорусі громадське суспільство фактично було зруйноване.

Рішення щодо лауреатів Нобелівський комітет ухвалив "в межах волі Альфреда Нобеля, критеріїв братерства між народами. Я думаю, коли Альфред Нобель писав свій заповіт, він усвідомлював, який жахливий вплив на людей можуть мати військова промисловість і зброя, і це було частиною його мотивації для створення цієї чудової премії та визначення її умов, - впевнена голова Нобелівського комітету.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?