У Pandora Papers фігурують Алієв та Назарбаєв
Категорія
Політика
Дата публікації

У Pandora Papers фігурують Алієв та Назарбаєв

У Pandora Papers фігурують Алієв та Назарбаєв
Джерело:  online.ua

Попри те, що після оприлюднення фільму "Офшор 95" вся увага прикута до українського президента Володимира Зеленського та його оточення, не можна забувати, що фігурантами розслідування Pandora Papers стали ще декілька світових лідерів, зокрема, президент Азербайджану Ільхам Алієв, колишній глава Казахстану Нурсултан Назарбаєв та експрем’єр-міністр Британії Тоні Блер.

Джерело: OCCRP

У Pandora Papers фігурують Алієв, Назарбаєв та Блер

Глобальне розслідування Pandora Papers вперше опублікував 3 жовтня Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), який входить до Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ). В ньому згадуються близько 35 нинішніх та колишніх лідерів держав, а також понад 300 чиновників.

Журналістам вдалося дізнатися, що родина президента Азербайджану Ільхама Алієва та його близькі соратники таємно брали участь у майнових угодах у Великій Британії, переважно у Лондоні, вартістю майже 700 мільйонів доларів. Майже усі об’єкти вони придбали за готівку.

За словами журналістів, Алієвим вдалося придбати загалом 17 об’єктів нерухомості. Окрім того, стало відомо, син лідера Азербайджану, Гейдар, був власником чотирьох будівель у престижному лондонському районі Мейфейр в 11 років.

"Блок будівель був придбаний підставною компанією за 44,7 мільйона доларів, а через місяць переданий Гейдару. Адміністрація Алієва та члени його родини не відповіли на запити прокоментувати оприлюднену інформацію", - йдеться в повідомленні.

Журналістам також вдалося з'ясувати, що неофіційна третя дружина колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва отримала 30 мільйонів доларів. Для реалізації цього плану політик задіяв аж 6 офшорних компаній. Команда ексглави країни також не захотіла коментувати ці дані.

В документах, які оприлюднили розслдувачі, також згадується очільник Кремля Володимир Путін, король Йорданії Абдулла ІІ, прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш та колишній очільник уряду Великої Британії Тоні Блер.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?