У пологових почали вигадувати неіснуючі діагнози новонародженим — попередження МОЗ
Категорія
Україна
Дата публікації

У пологових почали вигадувати неіснуючі діагнози новонародженим — попередження МОЗ

Міністерство охорони здоров'я України
немовля

Представники МОЗ дізналися про те, що пологові й перинатальні центри вказують несправжні діагнози для новонароджених, оскільки хочуть, щоб їх перевели до іншої лікарні чи іншу схему лікування. У такий спосіб лікарі розраховують на те, що будуть отримувати подвійну, або й потрійну оплату за одного пацієнта.

Що відбувається в українських пологових будинках

Нові підступну схему вдалося виявити команді МОЗ під час спільного моніторингу з Національною службою здоров'я (НСЗУ).

Експерти одразу звернули увагу на те, що така ситуація є неприпустимою.

За їхніми словами, в нашій країні щороку народжують приблизно 200 тисяч жінок.

Що важливо розуміти, абсолютно кожна українка має право на безоплатну допомогу в межах трьох пакетів послуг, за які медзакладам платить НСЗУ:

  • Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій;

  • Медична допомога при пологах;

  • Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках.

Під час нового масштабного моніторингу вдалося встановити, що за приблизно 30% дітей медичним закладам здійснювали подвійну оплату.

Загалом в Україні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад. Втім, внаслідок транспортування вони зазнають негативного впливу.

Лікарі займалися вигадування діагнозів для немовлят

За словами представників МОЗ, в деяких лікарнях абсолютно усіх новонароджених, які вижили до 7 дня, переводили до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг.

Ба більше, в окремих медзакладах малятам ставили діагнози при тимчасових станах, які не були патологією і не потребували "лікування".

Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної й неонатальної допомоги, мають насамперед дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто "хворих" дітей, – наголосив глава Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?