У Польщі після катувань поліцейськими помер 25-річний українець
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі після катувань поліцейськими помер 25-річний українець

У Польщі після катувань поліцейськими помер 25-річний українець
Джерело:  online.ua

25-річний Дмитро Никифоренко з Немирова Вінницької області, який працював у Польщі на будівництві, загинув у Вроцлаві після затримання і жорстокого побиття місцевою поліцією.

Джерело: Gazeta Wyborcza.

Інцидент трапився ще 30 липня, але відомо про нього стало після публікації від 2 вересня у польському виданні Gazeta Wyborcza.

Повідомляється, що українець повертався ввечері додому міським автобусом. Після зустрічі з друзями він був у стані алкогольного сп'яніння.

Водій автобуса, який помітив неадекватну поведінку чоловіка (він нібито бився головою у вікно автобуса), висадив українця на одній із зупинок.

Водій викликав швидку допомогу, а та - поліцейський патруль. Українця забрала поліція у витверезник, у його крові виявили близько 1,5 проміле алкоголю.

Поліцейські застосували надмірну фізичну силу

Відповідно до даних відеомоніторингу, пише видання, поліцейські після затримання застосували до чоловіка неадекватну до ситуації фізичну силу, це і стало причиною смерті.

Відеомоніторинг не підтвердив заяв поліцейських про те, що чоловік начебто вів себе дуже агресивно, чинив опір та кусався.

Як пише газета, у матеріалах справи немає даних з нагрудних камер поліцейських, які вимкнули після затримання українця, хоча до цього вони записували увесь день.

На відео з витверезника видно, що затриманий скутий кайданками, а на обличчі у нього видно характерні сліди від застосування перцевого газу.

Упродовж години щодо українця застосовували надмірну фізичну силу: били кулаками, поліцейськими кийками і ногами, придушували шию ногами до підлоги, а пізніше до ліжка, куди його перенесли.

"Один з поліцейських притискає йому шию коліном, другий душить руками. Наступний обома руками притискає затриманого кийком", - йдеться в матеріалі.

Коли чоловік перестав подавати ознаки життя, поліцейські та медик намагалися надавати йому допомогу, а потім викликали швидку.

В серпні чоловіка поховали в Україні.

Офіційно причина смерті українського заробітчанина наразі не встановлена.

За даними видання, попередні висновки експертів вказують на те, що ймовірною причиною смерті стало насильницьке задушення.

Розслідування смерті чоловіка веде районна прокуратура Свидниці. Слідчі чекають результатів розтину, призначені додаткові аналізи.

Після інциденту на час розслідування чотирьох поліцейських, які фігурували у справі, відсторонили. Gazeta Wyborcza пише, що ще двох правоохоронців звільнили зі служби.

Коментар МЗС України

Генеральне консульство України у Кракові співпрацює із польськими правоохоронцями щодо розслідування обставин смерті українця Дмитра Никифоренка, заявив прессекретар МЗС Олег Ніколенко.

Також у Вроцлаві зараз перебуває український консул для ознайомлення із ходом розслідування.

Читайте також:

  • У Польщі вводять надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю.

  • Польща остерігається провокацій на кордоні через російсько-білоруські навчання "Захід-2021".

  • Між Польщею та Ізраїлем спалахнув новий конфлікт — відома причина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?