У Польщі спростять працевлаштування для українців
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі спростять працевлаштування для українців

У Польщі спростять працевлаштування для українців
Джерело:  online.ua

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до низки законів, що повинні спростити працевлаштування іноземців у країні.

Джерело: канцелярія президента Польщі

Що спрощує новий закон для українців

Закон спрощує процедуру оформлення посвідки на перебування в Польщі на строк до трьох років людям, які планують працювати в Польщі протягом тривалого часу.

Тепер документи про наявність місця проживання та довідка про регулярний і стабільний дохід більше не потрібні. Натомість потрібно буде показати підтвердження, що заробітна плата людини не менша від мінімальної зарплати у Польщі.

Також не потрібно оформлювати новий вид на тимчасове перебування, якщо заробітчанин змінив роботодавця.

Тепер іноземці можуть працювати у Польщі 2 роки без дозволу на роботу, а лише за декларацією про доручення. Раніше цей термін становив 6 місяців, після цього потрібно було чекати ще 6 місяців, щоб отримати наступну таку декларацію.

Був скорочений термін розгляду заяв на отримання національної візи та інших дозвільних документів з 60 до 30 днів.

Трудова міграція українців до Польщі

Більшість українських емігрантів обирають країною призначення Польщу, як свідчать дані агентства ООН з питань міграції в Україні.

Зросла певним чином еміграція до Чехії, Словаччини, Угорщини. Також, як і раніше, основною країною призначення для українців є Польща, - каже доктор наук з державного управління, експерт з питань міграції Олена Малиновська.

Зокрема, у 2020 році було зареєстровано 1 млн 329 тис. заяв польських роботодавців про намір працевлаштувати громадянина України. За оцінками, трудова участь українців у польській економіці забезпечила останніми роками 13% її зростання.

Іноземці становлять невід’ємну частину польського ринку праці. Вони беруться за роботу, де є дефіцит кадрів, і таким чином зменшують кадровий голод.

За даними польського державного Закладу соціального страхування, у серпні 2021 року було застраховано майже 819 тисяч працівників-іноземців, з яких понад 603 тисячі становили громадяни України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?