У Польщі відновилися масові протести через заборону абортів після смерті вагітної
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі відновилися масові протести через заборону абортів після смерті вагітної

У Польщі відновилися масові протести через заборону абортів після смерті вагітної
Джерело:  online.ua

На вулиці польських міст вийшли тисячі людей задля протесту проти фактично цілковитої заборони абортів, прийнятої напередодні Конституційним судом. Масові акції спровокувала смерть 30-річної жінки від септичного шоку. Лікарі затягували з абортом, щоб не порушити законодавство, не зважаючи на те, що у плоду напередодні діагностували вади розвитку.

Джерело:  RMF24

У Варшаві протестувальники пройшли організованою колоною від Конституційного суду до Міністерства охорони здоров’я. Багато з них тримали в руках плакати з написами «Вона могла жити», «Байдужість — це співучасть», «Її серце теж билося», «Жодної більше». Основна вимога присутніх – скасувати жорстке антиабортне законодавство. Аналогічні акції протесту пройшли у Вроцлаві, Познані, Гданську, Лодзі та багатьох інших.

Минулими вихідними польські ЗМІ вперше надали розголосу історію 30-річної Ізи, яку госпіталізували на 22-му тижні вагітності, коли у неї відійшли води. На той час у плода вже діагностували вади розвитку. Жінка померла в результаті септичного шоку ще у вересні.

Лікарі довго зволікали з перериванням вагітності, щоб не порушити закон

Сім'я загиблої вважає, що лікарі занадто довго зволікали з перериванням вагітності, що спричинило смерть. Вони цитують смс, яку Іза надіслала своїй мамі:

"Дитина важить 485 грамів. Поки що, завдяки закону про аборт, я змушена лежати. А вони нічого не можуть зробити. Будуть чекати, поки помру або щось почнеться, а якщо ні, я можу очікувати початку сепсису».

За словами представника сім'ї, медики чекали смерті плода через посилення антиабортного законодавства.

Саме тому варшавський протест почався перед Конституційним судом. Його організатори вважають, що саме торішнє рішення відомства призвело до смерті 30-річної Ізи.

Попередній закон був лояльнішим у питанні про переривання вагітності

Закон про аборт було змінено після рішення Конституційного суду від 22 жовтня 2020 року. Раніше чинний з 1993 року Закон про планування сім’ї, захист плода людини та умови дозволу переривання вагітності, який називали компромісним, дозволив переривання вагітності в трьох випадках. У ситуації, коли вагітність становить загрозу життю або здоров'ю жінки, коли вагітність настала в результаті забороненої дії (згвалтування, кровозмішення), а також у разі тяжкого незворотного порушення розвитку плода або невиліковної хвороби.

Положення було визнано судом неконституційним – воно допускало можливість переривання вагітності, якщо це створює загрозу життю та здоров’ю жінки, а також коли є обґрунтована підозра, що вагітність є наслідком заборонених дій, зокрема, зґвалтування.

Рішення від 22 жовтня викликало хвилю протестів по всій країні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?