У Польщі затримали підозрюваного в шпигунстві на користь Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі затримали підозрюваного в шпигунстві на користь Білорусі

У Польщі затримали підозрюваного в шпигунстві на користь Білорусі
Джерело:  online.ua

Підозрюваного в шпигунстві на користь білоруських спецслужб чоловіка затримали співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі. Про це повідомив речник координатора польських спецслужб Станіслав Жарин.

Джерело:  RMF 24

«Зібрані у цій справі докази показують, що затриманий співпрацював з білоруською спецслужбою КДБ. Такого роду звинувачення висунули в прокуратурі. Суд постановив затримати цю людину на три місяці», - сказав Жарин.

У відомстві назвали це розслідування складним, але додали, що, загалом, зарозслідуваннями, пов'язаними зі шпигунством, так буває майже завжди.

 «Агентство внутрішньої безпеки продовжить роботу зі з'ясування всіх обставин роботи цієї людини на білоруські служби», - зазначив Жарин.

На питання про діяльність цієї людини, представник Агентства внутрішньої безпеки сказав:

«Ми повинні обмежити інформацію з цього приводу... Ми маємо справу з людиною, яка вела шпигунську діяльність».

Підозрюваний, як з'ясував кореспондент RMF FM, - поляк за національністю. З 1981 року служив в ZOMO (польська силова структура часів соціалістичної ПНР), потім в міліції, з поліції в 1999 році перейшов в прикордонники.

Чоловік дослужився до звання лейтенанта. Зі служби він пішов 20 років тому. Підозрюваному пред'явлено звинувачення, що передбачає покарання у вигляді 15 років позбавлення волі. В даний момент суд постановив заарештувати чоловіка на три місяці.

Жарин додав, що не можна виключати подальші арешти у цій справі, тому він не може надати додаткову інформацію.

Викриття шпигуна білоруського КДБ в Україні

Нагадаємо, у березні цього року Служба безпеки України звітувала про викриття особи, завербованої білоруським КДБ для підривної діяльності. За оприлюдненими даними, агент діяв на території Волинської області.

Агент намагався з’ясувати:

  • стан захищеності українського кордону;

  • порядок охорони прикордонних ділянок;

  • технічне оснащення, кількість задіяного особового складу Державної прикордонної служби;

  • характеристику чи компромат безпосередньо на прикордонників і митників.

Зазначимо, у грудні минулого року Мінфін США ввів нові санкції проти команди Лукашенка за фальсифікацію президентських виборів і жорсткий розгін протестуючих білорусів. Під економічні санкції США підпали Центральна виборча комісія Республіки Білорусь, підрозділ КДБ "Альфа", Головне управління внутрішніх справ Мінського міського виконкому, а також Мінський загін міліції спеціального призначення.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?