У Польщі та Чехії назвали терміни підписання безпекових угод з Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

У Польщі та Чехії назвали терміни підписання безпекових угод з Україною

Туск
Джерело:  RMF 24

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск та прем'єр-міністр Чехії Петер Фіала означили часові межі підписання договорів про безпеку з Україною.

Головні тези:

  • Польща та Чехія готуються до підписання безпекових угод з Україною для забезпечення підтримки у разі війни.
  • Договори передбачають надання військової, гуманітарної та фінансової допомоги впродовж 10 років з метою підтримки України.
  • Угоди також включають зобов'язання країн-партнерів стосовно підтримки курсу України на шляху до ЄС та НАТО.

Польща готується до підписання безпекової угоди з Україною

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що двостороння угода про безпеку з Україною майже готова і вона на "99%" буде підписана ще до саміту у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня

Про це він повідомив на пресконференції після засідання Євроради у Брюсселі.

Наша домовленість практично завершена… На 99% можу сказати, що у Варшаві до саміту НАТО ми разом із президентом Володимиром Зеленським підпишемо цю угоду", — заявив Туск, додавши, що йому потрібно "дуже ретельно обдумати разом із міністром національної оборони, як ми можемо далі допомагати Україні".

Дональд Туск

Дональд Туск

Прем’єр-міністр Польщі

Але в жодному разі ми не хочемо і не можемо послабити обороноздатність Польщі. Тут є ще деякі деталі, які потрібно опрацювати.

Також польський прем’єр розповів про своє запевнення президенту України Володимиру Зеленському, що Варшава допоможе Києву.

Я сказав дуже чітко: ми допоможемо, тому що ваша безпека — це наша безпека, але ми не будемо робити нічого, що послабить нашу безпосередню безпеку, тобто наші можливості. Мова йде про бійців, про озброєння, яке іноді так само необхідне для Польщі, як і для України.

Чехія підпише безпекову угоду з Україною

Україна і Чехія підпишуть угоду про гарантії безпеки на саміті Європейського політичного співтовариства в Лондоні, який відбудеться 18 липня.

Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала у Twitter.

Із президентом Володимиром Зеленським учора ми домовилися, що завершимо переговори щодо тексту чесько-української угоди про безпеку до саміту НАТО у Вашингтоні. Потім ми підпишемо її на саміті Європейської політичної спільноти в Лондоні 18 липня.

Гарантії безпеки для України від країн-партнерів

У 2023 році країнами "Великої сімки" було досягнуто консенсусу про надання Україні гарантій безпеки. Реалізація цього рішення здійснюється шляхом укладення окремих двосторонніх безпекових угод між Україною та кожною з країн-партнерів.

Термін дії таких угод становить 10 років.

Положення, що містяться в угодах, багато в чому схожі. Вони передбачають підтримку України в період військових дій, а також зобов'язання з надання військової, гуманітарної та фінансової допомоги. Крім цього, країни-гаранти висловлюють свою підтримку курсу України на інтеграцію до Європейського союзу і НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?