У Повітряних силах назвали призначення перших F-16 в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

У Повітряних силах назвали призначення перших F-16 в Україні

F-16
Джерело:  24 канал

Україна з нетерпінням чекає на появу перших західних винищувачів F-16. Вони захистили б українські міста від ракетних та дронових атак, а також суттєво допомогли б нашим бійцям на фронті.

Яке головне завдання перших F-16 в Україні

Важко недооцінити вплив винищувачів на хід війни, але разом з тим не варто й завищувати очікування. Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, яку модернізацію F-16 отримають ЗСУ та як українці дізнаються про їх передачу.

Ігнат зауважив, що результати роботи літаків будуть радше накопичувальними.

Я навіть колись сказав, що коли ми отримаємо F-16, то виграємо цю війну. Спочатку виграємо битву у повітрі, а потім Сили оборони зможуть звільнити території. Але зрозуміло, що це не буде одномоментно, мовляв, прийде ескадрилья F-16 — і перемога. Та ні, — зазначив Ігнат.

Юрій Ігнат

Юрій Ігнат

Речник командування Повітряних сил ЗСУ

Насамперед літаки мають допомогти у захисті українців від ракетних та дронових атак. Також важливим завданням буде боротьба з російською авіацією.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Росія веде війну проти України з грубим порушенням міжнародного права. Згідно з міжнародним законодавством, Україна має право на самооборону, що включає також завдавання ударів по законних військових цілях за межами країни.

Яке укомплектування F-16 отримає Україна

В Україну направлять вживані F-16 не останньої модернізації. Вона поділяється на блоки від 10 до 72. До слова, 72 блок — це крайня версія літака F-16, яка здатна перевершувати ворожі судна.

Надалі є можливість їхньої модернізації: краща авіоніка, краща бортова РЛС, кращі ракети, — окреслив перспективи Ігнат.

Зазначимо, разом з F-16 має також з'явитися широка номенклатура озброєння до нього. Невідомо, коли й в якій кількості Україна отримає його. Це питання обговорюватимуть в межах авіаційної коаліції.

Зараз Україна вступає у клуб з 21 країни, які мають та експлуатують F-16. Після цього Повітряні сили ЗСУ зможуть розраховувати на подальшу модернізацію та, можливо, отримання нових літаків лінійки F-16. А інтеграція України в НАТО дає надію на те, що наші пілоти у майбутньому також літатимуть на F-35, як це роблять інші країни.

Як українці дізнаються про передачу F-16

Часто українці та ворог дізнаються про передачу Збройним Силам України нового виду озброєння постфактум. Наприклад, про надання Україні ракет ATACMS вперше дізналися після влучання в аеродром у Бердянську. Найімовірніше, з F-16 буде аналогічна ситуація.

Офіційного перерізання стрічки не буде, як це було у Радянському Союзі, — наголосив речник Повітряних сил ЗСУ.

Він пригадав, що ЗРК Patriot наша країна отримувала у межах комунікації, яка не була зрозуміла ні українцям, ні ворогу.

Нехай так буде й надалі. Дізнаємося, що F-16 в Україні тоді, коли буде збитий російський літак. Іноді певні речі не оголошуються публічно, щоб ворог не робив висновків, — підсумував Ігнат.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?