Прем'єрка Данії назвала терміни передачі F-16 Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Прем'єрка Данії назвала терміни передачі F-16 Україні

Офіс Президента України
Метте Фредеріксен

За словами прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен, її країна до літа планує передати Україні винищувачі F-16.

Що відомо про затримку із передачею винищувачів F-16

Фредеріксен під час спільної пресконференції з президентом Володимиром Зеленським зазначила, що затримка із передачею F-16 пов’язана із технічними моментами.

Ми всі дуже раді, що Данія збирається надати ці винищувачі у співпраці з Нідерландами, Бельгії та США. Це дуже потужна зброя. Я сподіваюсь, що нам вдасться найближчим часом, ще до літа, побачити F-16 в повітряному просторі України, - зазначила прем’єр-міністр Данії.

Фрідріксен підкреслила, що технічні моменти потребують вирішення, через що і відкладаються терміни передачі F-16 Україні.

Єдина причина, чому ми затримуємося з передачею F-16 Україні - це просто технічна причина, технічний момент. Бо потрібна серйозна інфраструктура для обслуговування цих винищувачів, а також навчання для F-16 набагато довше і триваліше, ніж для будь-яких інших систем зброї, - зазначила очільниця уряду Данії. 

Фредеріксен також нагадала, що навчання українських пілотів почалося ще в серпні, і воно проходить "дуже добре та швидко".

Що відомо про угоду щодо гарантій безпеки між Україною та Данією

У підписаній угоді щодо гарантій безпеки між Україною та Данію остання забов’язується на постійній основі проводити консультації з Україною щодо стратегічних питань та надання підтримки.

Данія продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом десяти років строку дії цієї Угоди, - зазначається у тексті угоди.

У цьому році Україна має отримати від Данії щонайменше 1,8 млрд євро з данського фонду на підтримку Києва у 2023–2028 роках на загальну суму у 8,5 млрд євро.

Україна зобов’язується імплементувати реформи, визначені ЄС, МВФ і НАТО, які охоплюють, зокрема, урядування, прозорість, боротьбу з корупцією та демократичний контроль над Силами безпеки та оборони України.

Реалізація Україною цих реформ є ключовою у контексті її прагнень до ЄС та НАТО.

Ця угода щодо безпекових зобов’язань охоплюватиме

  • поточні, заплановані та майбутні внески в оборону України,

  • її стійкість і майбутнє стримування російської агресії.

В угоді також зазначається, що Данія підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через коаліцію військово-повітряних сил, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні

Підтримка Данії включатиме короткострокові військові потреби, а також довгострокову розбудову потенціалу майбутніх Сил оборони України.

Це буде досягнуто шляхом надання постійної військової підтримки в різних сферах у координації та співпраці з відповідними міжнародними партнерами й установами, зосереджуючись на:

  • військово-повітряних силах і протиповітряній обороні;

  • морській безпеці;

  • розмінуванні;

  • технологіях та безпілотниках,

  • інших ключових спроможностях та нагальних потребах України.

Україна та Данія співпрацюватимуть у оборонній сфері.

Данія підтримуватиме розвиток оборонної промисловості України, зокрема шляхом інвестицій, обміну інформацією, спільних досліджень і розробок, а також виробництва.

Більш того, учасники працюватимуть над визначенням джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислової бази України, включно з інвестиціями та фінансовою допомогою, зокрема під час війни та післявоєнного відновлення.

Країни також посилюватимуть співпрацю у сфері розвідки.

Данія підтримуватиме розвиток оборонної промисловості України, зокрема шляхом інвестицій, обміну інформацією, спільних досліджень і розробок, а також виробництва.

Більш того, учасники працюватимуть над визначенням джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислової бази України, включно з інвестиціями та фінансовою допомогою, зокрема під час війни та післявоєнного відновлення.

У разі повторного нападу Росії на Україну Данія, відповідно до своїх правових і конституційних вимог, надасть швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасне військове обладнання на суші, морі та в повітрі, а також економічну допомогу, щоб накласти на Росію економічні та інші витрати, і консультуватиметься щодо потреб України під час здійснення нею свого права на самооборону, закріпленого в статті 51 Статуту ООН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?