Зеленський та прем'єрка Данії підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський та прем'єрка Данії підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки

Володимир Зеленський
Зеленський і Фредеріксен

Президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен 23 лютого підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами.

Підписана безпекова угода між Україною та Данією

Зеленський зазначив, що документ підтверджує непохитну підтримку Данією України, зокрема, на суму щонайменше 1,8 млрд євро в 2024 році.

Данія також підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію: надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів, навчання, обслуговування. Продовжуємо роботу над новою архітектурою безпеки для нашої держави. Дякуємо Данії за солідарність з нашим народом. Дякуємо за допомогу!

Як зазначив заступник керівника ОП Ігор Жовква у Facebook у 2024 році військова допомога від Данії становитиме щонайменше 1,8 мільярда євро. Водночас данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 мільярда євро на 2023-2028 роки.

Що передбачає безпекова угода з Данією

За словами Жовкви, окрім звичайних положень щодо чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності – у договорі зафіксований потужний військовий блок.

Данія «підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні».

Окрім того, закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів та обладнання для виявлення.

Раніше такі угоди підписали Велика Британія, Німеччина та Франція.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?