У Повітряних силах не підтвердили інформацію про затримку Данією передачі F-16 Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

У Повітряних силах не підтвердили інформацію про затримку Данією передачі F-16 Україні

Авіація ЗСУ

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, наразі не має ніякого офіційного підтвердження інформації щодо затримки Данією передачі Україні перших винищувачів F-16. 

Що кажуть у ПС стосовно термінів передачі Данією F-16 Україні

Ігнат підкреслив, що на сайті Міноборони Данії не має ніяких офіційних заяв стосовно перенесення термінів передачі Україні американських винищувачів F-16.

Дивимось на сайт Міністерства оборони Данії. Там жодних заяв. Видання посилається на якісь свої джерела... Зрозуміло, воно не просто, - підкреслив речник ПС ЗСУ.

Ігнат наголосив, що ще жодна держава не проходила навчання керуванню F-16 у такі короткі терміни.

Жодна держава так не проходила. Україні дали зелене світло, Україна робить це прискореними темпами. Тому, які там джерела і що там відбувається, я не можу вам підтвердити, бо це не надто розкривається. Давайте дивитися офіційні джерела. Щось заявляють партнери? Не заявляють. Не потрібно робити з цього якусь катастрофу чи зраду, - підкреслив речник ПС ЗСУ.

Він також додав, що Україна має власний поступовий план дій, який послідовно реалізується.

Пілоти навчаються. Хотілося б до кінця року, але мова вже йшла про терміни "на весні"... В Україні готується інфрастуктура, підготовка пілотів триває. Немає сенсу постачати літаки в Україну до кінця минулого року. Для чого? Щоб вони тут стояли? - питається Ігнат.

Що могло змусити Данію відкласти рішення щодо передачі Україні F-16

На думку аналітиків видання Defense Express, рішення щодо перенесення термінів передачі Україні перших винищувачів F-16 Данією могло бути прийняте через проблеми із будівництвом відповідної інфраструктури для цих винищувачів в Україні.

В Міноборони Данії напряму не називають причини затримки, але визнають, що "перші шість українських пілотів знаходяться у повітрі над Скрідструпом і можуть бути готові до бойових польотів на F-16 до весни".

Тож єдиними причинами затримки, які залишаються, є лише питання логістики і готовнсть наземної інфраструктури в Україні, - зазначають аналітики.

Експерти припускають, що на підготовку відповідної інфраструктури для використання та обслуговування F-16 Україні може просто необхідно значно більше часу.

Окрім цього, як вказують аналітики, не менше актуальним є питання захисту військових аеродромів.

Загалом варто вкотре нагадати, що передача F-16 — надскладний процес, під час якого дійсно можуть виникнути ті чи інші труднощі. І навіть той факт, що Норвегія планує приєднатися до програми навчання пілотів ПС ЗСУ і планує відправити до тієї ж Данії два своїх літаки для цих цілей весною-влітку цього року, прямо говорить про реальні масштаби цієї програми, в якій насправді цілком можуть бути свої "підводні камені, - припускають експерти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?