У Раді готують нове рішення щодо перетину КПВВ жителями ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді готують нове рішення щодо перетину КПВВ жителями ОРДЛО

У Раді готують нове рішення щодо перетину КПВВ жителями ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Рада планує скасувати штрафи українцям за виїзд з ОРДЛО через Росію в розмірі 1700-3400 грн. Цю ініціативу підтримують в Кабміні, МВС та Державній прикордонній службі.

Джерело: ДОМ

Глава комітету ВРУ з питань прав людини, деокупацію і реінтеграції тимчасово окупованих територій України Дмитро Лубинець підкреслив, що людям доводиться перетинати кордон Росії через те, що бойовики блокують КПВВ. Він пояснив, що українцям через свавілля окупантів доводиться долати тисячу кілометрів і виїжджати на територію РФ, щоб потрапити на пыдконтрольну українській владі територію для отримання своїх законних виплат.

"Ми визначилися найближчим часом подати і зареєструвати законопроэкт, який дозволить прикордонникам в законний спосіб не накладати адміністративні штрафи на людей. Люди, які їдуть з ОРДЛО через Росію, - заручники ситуації", - повідомив Лубинець.

Штрафи за виїзд з ОРДЛО через Росію

Чинне законодавство України передбачає штрафи за порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї відповідно до ст. 204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За останній рік прикордонна служба України оштрафувала більше 6 тисяч жителів ОРДЛО.

Правозахисники нагадують, що поважними причинами для виїзду з ОРДЛО через Росію можуть бути наступні обставини:

  • похилий вік особи, наявність інвалідності, важкий стан здоров'я людини;

  • наявність на утриманні у особи двох і більше неповнолітніх або осіб з інвалідністю;

  • здійснення догляду за близьким родичем у важкому стані (мати, батько, дід, бабуся, дитина, брат, сестра, усиновлений або усиновитель);

  • слідування з метою відвідування похорону близьких родичів;

  • отримання медичної допомоги;

  • навчання для студентів / школярів або для здачі сесії або ЗНО;

  • вирішення питань, пов'язаних з оформленням документів (паспорт, спадок, водійське посвідчення, пенсійні та соціальні виплати і т.д.), для вакцинації від COVID-19;

  • відмова з боку окупаційних адміністрацій (так званих "Л-ДНР") дозволити перетин КПВВ;

  • інші підстави гуманітарного характеру.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?