У Раді назвали шлях до вирішення проблеми з виборами в ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді назвали шлях до вирішення проблеми з виборами в ОРДЛО

У Раді назвали шлях до вирішення проблеми з виборами в ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук допустив вирішення суперечки щодо виборів в ОРДЛО шляхом референдуму, для якого вже затвердили закон.

Джерело: 24 канал

За словами політика, також завдяки референдуму можуть вирішити ймовірний період проведення виборів. Він нагадав, що на референдум мають виносити лише такі питання, що мають вирішальне загальнодержавне значення — це надзвичайно важливі та затратні їх рішення.

“Чи погоджуємося ми, що вибори на тимчасово окупованих територіях будуть проводитися після повернення повного контролю над кордоном”, - наголосив Стефанчук.

У разі винесення таких питань на загальноукраїнський референдум, громадяни вирішуватимуть, яку позицію вони підтримують — проведення виборів на тимчасово окупованих територій після відновлення контролю над кордоном чи до цього.

Водночас віцеспікер Ради звернув увагу на можливість винесення на референдум питання щодо інтеграції України у лави НАТО чи Євросоюз.

Вибори в ОРДЛО

Проведення виборів в окремих районах Донеччини та Луганщини — це один з важливих пунктів врегулювання війни, який належить до політичного блоку. На його першочерговому виконанні стоїть російська сторона.

Натомість існує ще безпековий блок, в якому говориться про неможливість проведення виборів за умови збройної присутності окупантів та відсутності контролю над частиною українсько-російського кордону. Його першочергове виконання підтримує Київ.

Народовладдя в Україні

Нещодавно президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про організацію референдумів. Він вводить чіткі вимоги до питань, які розглядатимуть на голосуванні, а також визначає — таке питання може бути лише одним.

Нововведення у законодавство з цього приводу оточення президента анонсувало ще у першому півріччі 2019 року, коли відбулися президентські ( а згодом і парламентські) вибори та найвищий ешелон влади в Україні оновився.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?