У Раді показали, як виглядатиме Великий герб України
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді показали, як виглядатиме Великий герб України

У Раді показали, як виглядатиме Великий герб України
Джерело:  online.ua

На сайті Верховної ради оприлюднили текст невідкладного президентського законопроєкту про Великий герб України. Там показано, як буде виглядати один з головних державних символів.

Джерело: ВРУ

Законопроєкт про Великий герб України український глава Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту 28 червня, в День Конституції. У той день, виступаючи перед депутатами, президент зазначив, що в 30-ту річницю незалежності і 25-річчя Конституції потрібно поставити крапку в питанні з гербом. Він звернув увагу, що Великий герб - це єдиний символ, який передбачений Конституцією, але по факту він все ще не затверджений.

Великий герб України - як буде виглядати і де використовуватися

Головним елементом Великого герба, запропонованого депутатам для затвердження, є знак Княжої держави Володимира Великого - малий Державний герб України. Він знаходиться на щиті, а над щитом - зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого і пурпурно-золотий намет у вигляді рослинного орнаменту. Щит з малим гербом тримають лев (герб Галицько-Волинського князівства) і воїн-козак з рушницею (герб Війська Запорізького). Під щитом - стрічка з двох горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою - два золотих колоски пшениці, переплетені гроном калини.

Великий герб України - фото з сайту ВРУ

Великий герб України будуть обов'язково використовувати на:

  • офіційних символах президента України;

  • великій державній печатці України;

  • печатках президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Конституційного Суду України, Верховного Суду;

  • фасаді будівлі резиденції президента України в Києві;

  • фасадах будівель ВР, Кабміну, КСУ і Верховного Суду;

  • залі засідань ВР;

  • грошових знаках України за рішенням Нацбанку.

Конкурс на кращий ескіз великого Державного герба України

У минулому році в Україні провели конкурс на кращий ескіз великого Державного герба. Переміг проєкт Олексія Кохана, за який, за умовами конкурсу, автору виплатили 100 тисяч гривень.

Ескіз великого Державного герба (фото -facebook.com/oleksandr.tkachenko)

Але запропонований президентом варіант - ескіз, який був затверджений ще в 2009 році, а не малюнок, який переміг на конкурсі в 2020 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?